Inapoi la Cautare

STRATEGIE din /2021


pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale "SINERGIE" 2021-2030


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Violenţa sexuală poate adopta forme diferite, fără a se limita doar la actele de contact sexual neconsimţite, putând include o gamă largă de comportamente sexuale, inclusiv încercări de a obţine un act sexual, hărţuire sexuală, umilire, şantaj, constrângere, exploatare sexuală şi mutilare genitală feminină.

    2. Noţiuni de terminologie

    La nivel global, violenţa sexuală este definită ca fiind „orice act sexual, încercarea de a obţine un act sexual, comentarii sau avansuri sexuale nedorite sau acte desfăşurate pentru exploatarea sexuală, folosind constrângeri, ameninţări de vătămare sau forţă fizică, de către orice persoană, indiferent de relaţia cu victima, în orice cadru, inclusiv, dar fără a se limita la casă şi la serviciu“, conform Glosarului de termeni extraşi din secţiunea privind bazele programării şi din secţiunea privind monitorizarea şi evaluarea PNUD, 2012, 60 UN Women, http://publichealth.ro/wp-content/uploads/2015/09/implement_training-anual_RO_web.pdf.

    Conform acestei definiţii, o gamă foarte largă de comportamente, de la viol până la constrângerea sexuală acceptată cu fals acord, poate fi clasată ca un act de violenţă sexuală. O caracteristică importantă a acestui fenomen, în zilele noastre, vizează prezenţa violenţei sexuale, atât off-line, cât şi on-line - cybercrimes, iar, de cele mai multe ori, aceste forme se întrepătrund.

    Acordul fals în violenţa sexuală poate fi obţinut în mai multe moduri, de exemplu: prin ameninţări cu violenţa fizică, ameninţări la locul de muncă, presiune psihologică sau şantaj. Acordul obţinut în astfel de circumstanţe nu se identifică cu consimţământul liber exprimat. Acelaşi lucru este valabil şi în cazurile în care sunt implicate persoane care se află în incapacitate de a-şi da consimţământul, adică persoane aflate sub influenţa alcoolului, a substanţelor halucinogene sau persoane cu dizabilităţi mentale, astfel de acte fiind de asemenea neconsensuale.

    3. Tipuri de violenţă sexuală

    Violenţa sexuală poate îmbrăca nenumărate forme şi poate avea loc în circumstanţe foarte diferite.

    O persoană poate fi supusă violenţei sexuale de către una sau mai multe persoane; incidentul poate fi planificat sau poate fi un atac surpriză. Deşi violenţa sexuală apare cel mai frecvent în locuinţa victimei sau în casa făptuitorului, ea are loc şi în multe alte locuri, cum ar fi: locul de muncă, la şcoală, în cluburi sportive, în închisori, maşini, străzi sau spaţii deschise, de exemplu: parcuri, terenuri agricole.

    Autorul unei violenţe sexuale poate fi un partener intim, un prieten, un membru de familie sau un fost partener sau un necunoscut, astfel că nu există un stereotip privind profilul agresorului sexual.

    De altfel, aceştia provin din toate mediile, înstărite sau nu, cu studii superioare sau fără educaţie, religioşi şi nonreligioşi, pot fi persoane aflate în funcţii de autoritate care sunt respectate şi de încredere, de exemplu: medic, profesor, ghid turistic, preot, ofiţer de poliţie şi astfel de multe ori aceşti agresori sunt mai puţin susceptibili de comiterea unor forme de violenţă sexuală.

    Violenţa sexuală este frecvent întâlnită în situaţii de război şi conflicte armate. Mai exact, violul şi tortura sexuală sunt frecvent utilizate ca arme pentru demoralizarea inamicului; femeile sunt

    uneori forţate să se „căsătorească temporar“ cu soldaţii inamici. Femeile încarcerate pot fi supuse violenţei sexuale de către gardienii închisorii şi poliţişti.

    Formele de violenţă sexuală includ, dar nu se limitează la:

    a) viol;

    b) pornografia din răzbunare - revenge porn;
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic