ART. 1 Prezentul regulament transpune
Directiva Consiliului Uniunii Europene 84/568/CEE privind obligaţiile reciproce ale societăţilor de asigurare a creditelor la export ale statelor membre, care acţionează în numele sau cu sprijinul statului, ori ale departamentelor publice care acţionează în locul acestor societăţi, în cazul asigurării comune a unui contract care include unul sau mai multe subcontracte în unul ori mai multe state membre ale Uniunii Europene.
ART. 2 (1) Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. (EXIMBANK - S.A.) poate coasigura în numele şi în contul statului, cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, contracte de export care includ unul sau mai multe subcontracte în unul ori în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cu respectarea principiilor enunţate în prezentul regulament, privind obligaţiile reciproce ale instituţiilor de asigurare a creditelor de export din statele membre ale Uniunii Europene. (2) În cazul în care, în baza hotărârii Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, EXIMBANK - S.A. acordă, în numele şi în contul statului, împreună cu un asigurător sau cu un departament public al unui alt stat membru al Uniunii Europene (care are calitatea de coasigurător), acoperire aferentă unui contract care include unul sau mai multe subcontracte în unul ori mai multe state membre, EXIMBANK - S.A. va respecta, în ceea ce priveşte obligaţiile sale, prevederile prezentului regulament. (3) Pentru fiecare operaţiune de coasigurare, în baza hotărârii Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, EXIMBANK - S.A. încheie în numele şi în contul statului o convenţie de coasigurare cu ceilalţi coasigurători.
ART. 3 În înţelesul prezentului regulament şi al
Directivei Consiliului Uniunii Europene 84/568/CEE operaţiuni realizate în cooperare de mai multe întreprinderi din diferitele state membre ale Uniunii Europene sunt operaţiunile în cadrul cărora: - o întreprindere (denumită contractant principal) subcontractează uneia sau mai multor întreprinderi (denumite subcontractanţi) din unul ori din mai multe state membre ale Uniunii Europene un contract de export pentru care este unică titulară, încheiat cu o întreprindere (denumită cumpărător) situată fie într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, fie într-un stat membru, altul decât cele în care se află contractantul principal şi subcontractanţii; şi - contractantul principal s-a angajat să plătească subcontractantului/subcontractanţilor fracţiunea care le este datorată din sumele care îi sunt plătite de cumpărător, precum şi să îndeplinească toate formalităţile care pot fi eventual necesare transferului fracţiunii sumelor plătite de către cumpărător şi care este datorată subcontractantului/ subcontractanţilor; şi - între subcontractant/subcontractanţi şi cumpărător nu există niciun raport juridic; şi - asigurătorul de credite al contractantului principal (denumit asigurătorul principal) şi asigurătorul/asigurătorii subcontractantului/subcontractanţilor (denumiţi coasigurători) sunt dispuşi să asigure, fiecare în condiţiile uzuale ale poliţelor lor, partea de operaţiune care este executată în ţara respectivă a fiecăruia, împotriva riscurilor definite de aceştia în convenţia de coasigurare încheiată.
ART. 4