CAP. I Prevederi generale
ART. 1 Definitii În sensul prezentului regulament urmatorii termeni se definesc astfel: ● animal - un animal domestic din speciile: bovine, inclusiv bubaline (bubalus bubalus) şi bizoni (bison bison), ovine, caprine, suine şi ecvine; ● autoritatea naţionala veterinara competenţa - autoritatea centrala română responsabila pentru sau însărcinată cu implementarea şi actualizarea constanta a SNIIA în România, adica Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor; ● Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor (denumita în continuare (ANSVSA) - autoritatea naţionala care reglementeaza, coordonează şi controlează implementarea sistemului privind identificarea şi inregistrarea animalelor în România; ● baza naţionala de date (denumita în continuare BND) - sistemul naţional integrat de informaţii şi aplicaţii, a cărui gestiune şi administrare este incredintata, conform legii, unui operator; ● crotalie - mijloc de identificare a animalelor, confectionat din material plastic care poarta înregistrat prin imprimare numărul unic de identificare a animalului; ● carte de exploatatie - documentul de identificare a exploatatiei; ● detinator de animale - persoana fizica sau juridica ce are în posesie permanenta animale în calitate de proprietar de animale şi/sau proprietar de exploatatie sau detine o posesie temporara asupra animalelor în calitate de ingrijitor al acestora sau de persoana careia i s-a încredinţat ingrijirea lor. Aceasta categorie include, fără a se limita, conducătorii grupurilor de animale, conducătorii mijloacelor de transport în care se gasesc animale, precum şi administratorii exploatatiilor autorizate sanitar-veterinar, de tipul: targuri sau expozitii de animale, tabere de vara, ferme de animale, centre de colectare a animalelor, şi administratorii unităţilor de taiere; ● directia sanitar-veterinara şi pentru siguranţa alimentelor (denumita în continuare DSVSA) - serviciile publice descentralizate, subordonate tehnic şi administrativ Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; ● exploatatie - fiecare unitate, intreprindere, construcţie sau orice loc în aer liber (locatii), în cazul fermelor în aer liber, fiecare loc situat pe teritoriul României în care animalele la care se face referire în prezentul Regulament sunt tinute, ingrasate şi ingrijite;