*) Republicat în temeiul
art. VI din Circulara Băncii Naţionale a României nr. 22/2003 pentru modificarea
Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 1/2002 privind sistemul de transfer de fonduri de mare valoare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 546 din 30 iulie 2003 şi rectificată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 21 aprilie 2004, dându-se textelor o nouă numerotare.
Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2002 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 44 din 22 ianuarie 2002, rectificat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 175 din 13 martie 2002 şi a mai fost modificat prin
Circulara Băncii Naţionale a României nr. 31/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 16 septembrie 2002.
CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 Prezentul regulament stabileşte principiile şi modul de desfăşurare a procesării şi decontării pe bază brută, în aceeaşi zi bancară, a plăţilor de mare valoare între participanţi, prin sistemul de transfer de fonduri de mare valoare administrat de Societatea Naţională de Transfer de Fonduri şi Decontări - TransFonD - S.A., în calitatea sa de agent al Băncii Naţionale a României, denumit în continuare TransFonD.
ART. 2 În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: a) participant*1) - orice bancă, persoană juridică română, sucursală din România a unei bănci, persoană juridică străină, denumite în continuare bănci, orice casă centrală a cooperativelor de credit sau Banca Naţională a României, care are acces la sistemul de transfer de fonduri de mare valoare, prin intermediul unui unic punct de acces, de preferinţă la sediul său central, precum şi Trezoreria Statului, care are acces la sistemul de transfer de fonduri de mare valoare, prin intermediul a 49 de puncte de acces, respectiv: Ministerul Finanţelor Publice, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti şi administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumite în continuare trezorerii participante; b) plată de mare valoare - instrucţiunea de transfer-credit, în general de mare valoare, inclusiv cea aferentă pieţelor valutară/monetară, între participanţi, efectuată de aceştia în nume propriu sau în numele clienţilor; c) prioritate la refuz - numărul de ordin atribuit de către participantul plătitor anumitor plăţi de mare valoare, indiferent de tipul acestora, în scopul ierarhizării lor pentru efectuarea eventualelor refuzuri ca urmare a lipsei de lichidităţi în contul său deschis la Banca Naţională a României; d) revocare - retragerea de la decontare a unei plăţi de mare valoare în interiorul intervalului de recepţie; e) sistem de transfer de fonduri - acord formal având la bază un contract între membrii acestuia, cu reguli comune şi proceduri standardizate pentru transmisia şi decontarea obligaţiilor băneşti apărute între membrii şi/sau alţi beneficiari ai sistemului; f) sistem intrabancar - totalitatea unităţilor teritoriale ale participantului şi a relaţiilor dintre acestea privind transferurile de fonduri; g) sistem de transfer de fonduri de mare valoare - sistem de transfer de fonduri, prin care plăţile de mare valoare între participanţi sunt procesate instrucţiune cu instrucţiune, decontarea acestora asigurându-se pe bază brută agregată în aceeaşi zi bancară;