Inapoi la Cautare

REGLEMENTĂRI din /2008


"Licenţierea controlorilor de trafic aerian", ediţia 1/2008


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 24.07.2008 și 27.02.2012 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 24.07.2008 și 27.02.2012 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    1. PREAMBUL

    Prezentul document stabileşte cerinţele generale de reglementare a siguranţei pentru întregul personal de control al traficului aerian din domeniul serviciilor de navigaţie aeriană furnizate traficului aerian general, în conformitate cu prevederile Directivei 2006/23/CE privind licenţa comunitară de controlor de trafic aerian, precum şi ale cerinţelor EUROCONTROL de reglementare a siguranţei ESARR 5, ediţia a 2-a, secţiunea 5.2. În spaţiul aerian naţional, asemenea servicii sunt furnizate în prezent exclusiv de către furnizori civili de servicii de navigaţie aeriană, certificaţi şi desemnaţi, după caz, în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare a Cerului European Unic (SES).

    Competenţa personalului de control al traficului aerian (CTA) şi, după caz, satisfacerea de către acesta a cerinţelor medicale reprezintă elemente fundamentale pentru realizarea siguranţei şi, drept urmare, pentru managementul siguranţei, în furnizarea serviciilor de management al traficului aerian (ATM). Aplicarea cerinţei EUROCONTROL de reglementare a siguranţei în acest domeniu are drept scop stabilirea unor niveluri minime armonizate în ceea ce priveşte competenţa şi profesionalismul personalului care deţine responsabilităţi specifice siguranţei în domeniul ATM.

    Prin competenţă se înţelege deţinerea nivelului necesar de cunoştinţe, a abilităţilor, experienţei şi, acolo unde este cazul, a unor cunoştinţe corespunzătoare de limba engleză, care permit furnizarea eficientă şi în condiţii de siguranţă a serviciilor ATM.

    În România, autorităţile naţionale de supervizare (NSA), stabilite în contextul prezentei reglementări, sunt:

    - Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în calitate de autoritate naţională de supervizare a siguranţei zborului în aviaţia civilă, desemnată prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.185/2006 privind desemnarea Regiei Autonome "Autoritatea Aeronautică Civilă Română" ca autoritate naţională de supervizare, organism tehnic specializat pentru îndeplinirea funcţiei de supervizare a siguranţei zborului în aviaţia civilă, la nivel naţional; şi

    - Direcţia generală a aviaţiei civile din cadrul Ministerului Transporturilor, în calitate de autoritate naţională de supervizare în domeniul securităţii aeronautice, în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 443/2005 pentru aprobarea Programului naţional de securitate aeronautică, cu modificările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.869/2005 pentru aprobarea Programului naţional de asigurare a calităţii în domeniul securităţii aeronautice - PNAC - SECA.

    2. DEFINIŢII ŞI ABREVIERI

    2.1. Definiţii

    În sensul prezentei reglementări, urmărind realizarea unui grad de conformitate cât mai ridicat faţă de Directiva 2006/23/CE privind licenţa comunitară de controlor de trafic aerian şi faţă de ESARR 5, termenii definiţi sunt aceiaşi, cu precizarea că acolo unde un termen a fost deja definit prin Codul aerian civil, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, această definiţie a prevalat faţă de definiţia din Directiva 2006/23/CE şi ESARR 5, iar diferenţa este notificată printr-o notă separată.

    Autorizare de unitate - autorizarea înscrisă într-o licenţă, care face parte din aceasta şi precizează indicatorul Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) pentru locaţia unităţii de trafic aerian şi sectoarele şi/sau poziţiile operaţionale pe care titularul licenţei este competent să îşi desfăşoare activitatea.

    Autorizare asociată unei calificări - autorizarea constituind parte integrantă a unei calificări, prin care sunt precizate anumite condiţii speciale, drepturi/atribuţii sau limitări aplicabile respectivei calificări.

    Autorizare privind competenţa lingvistică - autorizarea înscrisă într-o licenţă, care face parte din aceasta şi precizează competenţele lingvistice ale titularului.

    Autorizare asociată licenţei - autorizarea asociată unei licenţe de controlor de trafic aerian, constituind parte integrantă a acelei licenţe şi care desemnează o calificare de specialist asociată cu calificarea/calificările valabilă/valabile înscrisă/înscrise în licenţa respectivă.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.