Inapoi la Cautare

RAPORT 2 /2010


privind constatările efectuate de Comisia de coordonare ca urmare a monitorizării aspectelor legate de siguranţă aprovizionării cu gaze naturale pentru perioada iulie 2009-iulie 2010


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 05.07.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (05.07.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Măsurile luate de Comisia de coordonare au fost susţinute şi de diligenţele depuse de furnizorii de gaze naturale. În acest sens, pentru asigurarea necesarului crescut de consum al pieţei reglementate pe perioada situaţiei de urgenţă, au fost suplimentate cantităţile de gaze naturale din import curent peste nivelurile contractate, mobilizând semnificative resurse financiare, cu impact negativ asupra costurilor de achiziţie a gazelor naturale în ciclul de extracţie 2010-2011. De asemenea, costurile suplimentare generate de cantităţile de gaze naturale din import nu au fost încă acoperite prin preţurile finale aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Procedurile de ajustare sunt în curs de finalizare;

    b) reducerea impactului asupra cadrului concurenţial:

    - pe perioada de timp în care a fost activată situaţia de urgenţă, măsurile dispuse de Comisia de coordonare au prevalat faţă de înţelegerile contractuale şi reglementările specifice pieţei gazelor naturale.

    Ca urmare a celor precizate mai sus şi a faptului că amploarea şi efectele crizei în aprovizionarea cu gaze naturale nu au fost deosebit de mari, Comisia de coordonare apreciază că impactul asupra concurenţei nu a fost semnificativ.

    3.2. Constatări privind impactul asupra capacităţilor de înmagazinare şi extracţie

    În perioada situaţiei de urgenţă, nivelul maxim al producţiei interne de gaze naturale a fost de 32 milioane mc/zi.

    Cantitatea de gaze naturale existentă în depozitele de înmagazinare subterană la începutul ciclului de extracţie (octombrie 2009) a fost de 3.203,4 milioane mc.

    În ciclul de extracţie 2009/2010, cantitatea zilnică maximă extrasă a fost de 28,1 milioane mc, iar în perioada situaţiei de urgenţă, cantitatea maximă extrasă a fost de 25,5 milioane mc/zi.

    Faptul că la sfârşitul lunii ianuarie 2010 a fost posibilă extracţia unei cantităţi zilnice de gaze naturale de 25,5 milioane mc a condus la acoperirea cererii consumatorilor casnici şi industriali, excepţie făcând doar consumatorii cu statut de consumatori întreruptibili şi cei care au utilizat în acea perioadă combustibili alternativi.

    3.3. Constatări privind durata contractelor de achiziţie a gazelor naturale

    În scopul asigurării necesarului de gaze naturale din import corelat cu cererea previzionată, operatorii economici de pe piaţa de gaze naturale din România au încheiate contracte de achiziţie gaze naturale de provenienţă import pe termen mediu/lung.

    În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de gaze naturale din producţia internă, operatorii economici de pe piaţa de gaze naturale din România au încheiate contracte de achiziţie de gaze naturale din producţia internă pe termen scurt/mediu.

    Existenţa unor contracte pe termen lung pentru asigurarea gazelor naturale din producţia internă ar conduce la îmbunătăţirea premiselor pentru asigurarea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale.

    3.4. Constatări privind lichiditatea pieţei gazelor naturale din România

    Nivelul lichidităţii este influenţat de factori precum: numărul de participanţi activi pe piaţă, numărul de tranzacţii efectuate, cantităţile tranzacţionate, cadrul de derulare a tranzacţiilor.

<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic