Inapoi la Cautare

PROGRAM din /2003


pentru perioada 2003-2004


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    I. Importanţa programului social

    Guvernul României îşi propune adoptarea unui program social cuprinzător pentru perioada 2003-2004, pentru a da răspuns necesităţilor şi preocupărilor celor mai largi categorii ale populaţiei, în vederea îndeplinirii şi în al patrulea an a prevederilor Programului de guvernare pentru perioada 2001-2004.

    Scopul Programului social pentru perioada 2003-2004 este consolidarea politicii sociale a Guvernului, precum şi promovarea solidarităţii sociale. Orientarea spre eficienţă economică trebuie conjugată cu preocuparea pentru dimensiunea umană a progresu lui, pentru că mecanismele pieţei concurenţiale nu pot rezolva contradicţiile pe care le generează, ele trebuind să fie corelate cu interesele sociale şi cu nevoia de a asigura securitatea existenţei umane. Astfel, o politică socială viabilă trebuie să asigure un nivel al protecţiei sociale corespunzător cerinţelor unui trai decent. În acest scop, Programul social pentru perioada 2003-2004 angajează resursele financiare şi instituţionale disponibile atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

    Adoptarea Programului social pentru perioada 2003-2004 vine în concordanţă cu actuala reconstrucţie a întregului sistem de politică socială, cu opţiunea social-democrată, precum şi cu modelul social european conturat cu tot mai multă claritate. Planul naţional antisărăcie şi promovare a incluziunii sociale, ale cărui priorităţi pentru perioada 2002-2004 vizând absorbţia excluziunii sociale severe şi a stării de sărăcie se regăsesc în planul de acţiuni al actualului program social, oferă o abordare şi tematică atât la nivel de principiu, cât şi la nivel practic a problemei grave a sărăciei din societatea românească. Politica socială deplasează astfel accentul de la soluţii punctuale la o reconstrucţie socială globală a unei societăţi prospere economic, active, competente, coezive şi solidare.

    Politica socială promovată de Guvern urmăreşte asigurarea unui nivel corespunzător de protecţie socială, servicii sociale cât mai accesibile întregii populaţii, şanse reale pentru toţi cetăţenii şi garanţia exercitării de către aceştia a drepturilor fundamentale şi sociale, pe baza unei mai bune coordonări a programelor specifice.

    Guvernul porneşte de la premisa că, pentru a susţine creşterea productivităţii şi pentru a facilita adaptarea la marile schimbări impuse de reformă, sunt necesare politici sociale şi de ocupare a forţei de muncă eficiente.

    În Programul social pentru perioada 2003-2004 Guvernul României aplică în continuare principiul de bază al politicii sociale comunitare, "consolidarea rolului politicii sociale ca factor productiv", considerând că cea mai mare parte a cheltuielilor sociale destinate educaţiei, sănătăţii şi sprijinirii familiei semnifică o investiţie în resursele umane, cu efecte economice pozitive.

    Programul social pentru perioada 2003-2004 cuprinde cheltuieli sociale care respectă atât angajamentele luate prin Programul de guvernare pe perioada 2001-2004, cât şi principiile directoare ale politicii sociale europene, care au ca obiectiv politic principal consolidarea coeziunii sociale. Guvernul României înţelege să mobilizeze resurse suplimentare pentru cheltuieli sociale şi în concordanţă cu necesitatea atingerii ţintelor macroeconomice propuse în Programul de guvernare pe perioada 2001-2004, precum şi în acordurile încheiate cu instituţiile financiare internaţionale.

    II. Obiectivele programului social

    Conform măsurilor propuse în actualul program social, familiile cu venituri reduse vor beneficia şi în iarna 2003-2004 de ajutoare pentru plata încălzirii locuinţei, intenţia Guvernului fiind de reducere a gradului de îndatorare a familiilor. Familiile cu venituri reduse vor primi alocaţii familiale complementare şi cele monoparentale, alocaţii de susţinere de la data de 1 ianuarie 2004, după ce copiii din familiile defavorizate au beneficiat de rechizite gratuite la începutul anului şcolar 2003-2004. Va continua şi se va extinde programul prin care toţi copiii beneficiază de produse lactate şi de panificaţie pe durata anului şcolar, măsura vizând copiii din grădiniţele cu program normal de 4 ore şi din clasele I-IV.

    În preocuparea pentru protecţia socială a persoanelor vârstnice, Guvernul va continua procesul de recorelare şi de indexare a pensiilor în raport cu rata inflaţiei, iar de la data de 1 ianuarie 2004 va acorda pentru agricultori pensii în cuantum dublu faţă de pensiile din decembrie 2000. În continuare este necesară asigurarea fondurilor pentru acordarea medicamentelor în regim gratuit şi compensat.

    Pentru sprijinirea producătorilor agricoli, Guvernul a decis acordarea în anul agricol 2003-2004 a unui sprijin direct de 2 milioane lei/ha producătorilor agricoli pentru suprafeţele de teren arabil de până la 5 ha inclusiv.

    În acelaşi timp acţiunile Programului social pentru perioada 2003-2004 asigură continuarea şi încheierea cu cele mai bune rezultate a negocierilor pentru integrarea României în Uniunea Europeană.

    Cele cinci obiective ale programului social sunt: 1. protecţia socială a familiei; 2. realizarea de locuinţe cu caracter social; 3. îmbunătăţirea şi extinderea accesului populaţiei la utilităţile sociale; 4. reducerea impactului social al restructurării economice; 5. ameliorarea stării de sănătate a populaţiei.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.