Inapoi la Cautare

PROCEDURĂ din /2008


de prelevare a probelor în cazul inspecţiei la import şi al circulaţiei intracomunitare


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 11.02.2008 și 13.01.2014 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 11.02.2008 și 13.01.2014 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Prelevările de probe din plante, produse vegetale sau alte obiecte, prevăzute în părţile A şi B din anexa nr. V la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul inspecţiei la import, precum şi în cazul circulaţiei intracomunitare, sunt efectuate pentru a se asigura că:

    a) acestea nu sunt contaminate cu organismele dăunătoare prevăzute în partea A din anexa nr. I la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

    b) în cazul plantelor şi produselor vegetale prevăzute în partea A din anexa nr. II la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare, acestea nu sunt contaminate cu organismele dăunătoare specifice prevăzute în acea parte a anexei;

    c) în cazul plantelor, produselor vegetale şi al altor obiecte prevăzute în partea A din anexa nr. IV la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare, acestea se conformează exigenţelor specifice lor prevăzute în acea parte a anexei.

    Modalităţile prevăzute în prezenta procedură iau în considerare riscurile fitosanitare legate de fluxurile diferite de mărfuri la import în România şi în cadrul circulaţiei intracomunitare, rezultând astfel două cazuri concrete în care pot fi prelevate probe:

    1. când se observă simptome suspecte;

    2. în cazul unui plan de monitorizare şi al filierelor cu risc fitosanitar.

    1. Prelevarea probelor în caz de observare a simptomelor suspecte

    În timpul unui control fitosanitar pentru plantele, produsele vegetale şi/sau alte obiecte prevăzute în părţile A şi B din anexa nr. V la la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare, când se constată un simptom suspect, care lasă să se bănuiască prezenţa unui organism dăunător de carantină, trebuie să se efectueze o prelevare de probe pentru analize, incluzând simptomul suspect.

    Aprecierea făcută de inspectorul fitosanitar va lua în considerare riscurile cunoscute în funcţie de filiere, utilizând în acest sens documentele şi informaţiile disponibile: vademecum, documente OEPP etc.

    Tabelul de mai jos cuprinde câteva exemple de filiere şi de organisme dăunătoare care trebuie să facă obiectul unei inspecţii mai amănunţite, dar această listă nu este limitativă.

    Tabelul nr. 1
	

┌─────────────────────────────┬──────────────────────┬────────────────────────┐
│ Plante, produse vegetale │Origine │Organisme dăunătoare │
│ │ │căutate în mod prioritar│
├─────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│Fructe de Citrus L, │A se vedea vademecum │Xanthomonas campestris │
│Fortunella Swingle, │în funcţie de ţările │sau Cercospora │
│Poncirus Raf. │contaminate │angolensis sau │
│ │ │Guignardia citricarpa │
├─────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│Toate fructele │Toate ţările, mai ales│Specii din familia │
│ │cele cunoscute ca │Tephritidae │
│ │fiind contaminate │ │
├─────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│Plante de Dendranthema │Oricare │Puccinia horiana │
│(DC) Des Moul │ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│Orice plantă-gazdă │Oricare │Liriomyza sativae, │
│ │ │Liriomyza huidobrensis, │
│ │ │Liriomyza trifolii, │
│ │ │Amauromyza maculosa │
├─────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│Plante destinate plantării │Oricare │Tomato spotted wilt │
│de Impatiens de Noua Guinee │ │virus │
├─────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│Plante destinate plantării │Oricare │Tomato ring spot virus │
│de Pelargonium l'Herit │ │ │
│ex. Ait. │ │ │
└─────────────────────────────┴──────────────────────┴────────────────────────┘


    Florile importate şi alte plante sensibile sunt controlate vizual şi prin metode corespunzătoare: scuturare, Berlese etc., pentru depistarea organismelor dăunătoare de carantină, în special Thrips palmi şi Bemisia tabaci. Insectele suspecte depistate, indiferent de stadiul biologic de dezvoltare, sunt trimise la Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară pentru determinare.

    În cazul observării unor simptome la plantele şi produsele vegetale care nu sunt prevăzute în părţile A şi B din anexa nr. V la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare, de exemplu: flori tăiate de Gerbera, plante de Ficus, păstăi de fasole verde etc., se vor preleva probe pentru analize de laborator.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic