Inapoi la Cautare

PROCEDURĂ din /2007


a sumelor reprezentând contribuţie individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi, plătită în plus faţă de plafonul maxim admis prin prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada de timp în care a fost instituit plafon maximal de calcul al bazei de impunere


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.07.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.07.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    1. Obiectul prezentei proceduri este constituit de sumele reprezentând contribuţie individuală de asigurări sociale plătită în plus faţă de plafonul maxim admis prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

    2. Sumele prevăzute la pct. 1 se restituie la cerere, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanelor fizice care au drept de restituire, potrivit legii, denumite în continuare solicitanţi.

    3. Pentru restituirea sumelor în cauză solicitanţii vor depune la Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale o cerere pentru certificarea dreptului la restituire.

    4. Cererile depuse la Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale vor fi verificate sub aspectul realităţii şi exactităţii celor solicitate, precum şi al încadrării în termenul legal de prescripţie a dreptului de a cere compensarea sau restituirea sumelor în cauză.

    5. În conformitate cu rezultatele verificărilor, Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale va emite o dispoziţie de restituire a unor sume de la bugetul de asigurări sociale de stat, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta procedură.

    6. Prin dispoziţia de restituire aprobată de conducătorul Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, aceasta va confirma sumele plătite în plus faţă de obligaţia fiscală, pe fiecare an în parte. După aprobare, dispoziţia de restituire se comunică solicitantului.

    7. În cazul în care dispoziţia de restituire a fost aprobată, iar dreptul la restituire a fost confirmat, solicitantul va formula şi depune o cerere de restituire a sumelor în cauză la organul fiscal în a cărui administrare se află, potrivit prevederilor legale, denumit în continuare organ fiscal competent. La cererea de restituire se anexează, în original, dispoziţia de restituire.

    8. Cererea de restituire, însoţită de dispoziţia de restituire, se depune şi se înregistrează la organul fiscal competent şi va fi soluţionată în termen de 45 de zile de la data înregistrării de către serviciul/compartimentul cu atribuţii în evidenţa analitică pe plătitori - persoane fizice, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire şi rambursare a sumelor de la buget, precum şi de acordare a dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depăşirea termenului legal.

    9. După primirea cererii de restituire şi a dispoziţiei de restituire, organul fiscal competent va efectua verificarea acestora şi a datelor din evidenţa analitică pe plătitori - persoane fizice.

    10. În cazul în care, după primirea şi verificarea documentelor prevăzute la pct. 9, precum şi a datelor din evidenţa analitică pe plătitori - persoane fizice, organul fiscal competent constată existenţa unor obligaţii fiscale restante ale solicitantului, sumele solicitate se restituie numai după efectuarea compensării acestor obligaţii bugetare restante, iar acesta întocmeşte în acest sens Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale - M.F.P. - A.N.A.F. cod 14.13.41.99.

    11. În cazul în care suma de restituit este mai mare decât suma reprezentând obligaţiile fiscale restante ale contribuabilului - persoană fizică, organul fiscal competent efectuează compensarea până la concurenţa acestor obligaţii fiscale, iar diferenţa rezultată o restituie acestuia şi întocmeşte în acest sens, în 3 exemplare, decizia de restituire prevăzută de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.899/2004. În baza deciziei de restituire aprobate, organul fiscal competent va întocmi, în 3 exemplare, Nota privind restituirea/rambursarea unor sume - M.F.P. - A.N.A.F. cod 14.13.41.99/a.

    12. Cererea de restituire şi dispoziţia de restituire, în copie, însoţite de nota privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau de nota privind restituirea/rambursarea unor sume, după caz, se transmit la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent, în scopul efectuării operaţiunii de compensare şi/sau restituire.

    13. Cererea de restituire şi dispoziţia de restituire, în copie, însoţite de nota privind restituirea/rambursarea unor sume se transmit şi compartimentului cu atribuţii în administrarea impozitului pe venit, care, pe baza documentelor prezentate, stabileşte impozitul pe venit datorat şi emite o decizie de impunere. Modelul şi conţinutul formularului "Decizie de impunere pe venitul din salarii realizat prin calcularea contribuţiei individuale de asigurări sociale", cod M.E.F. 14.13.02.13/c.r., precum şi caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi păstrare ale formularului sunt prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 care fac parte integrantă din prezenta procedură.

    14. Calculul impozitului pe venit se face prin aplicarea cotei de impozit asupra venitului reprezentând contribuţie individuală de asigurări sociale achitată în plus de către asigurat şi solicitată la restituire. Decizia de impunere se emite în două exemplare, unul dintre acestea urmând a fi transmis prin poştă, cu confirmare de primire sau înmânat contribuabilului sub semnătură de primire, iar celălalt urmând a fi transmis compartimentului cu atribuţii de organizare a evidenţei analitice pe plătitori - persoane fizice, împreună cu cererea de restituire şi copia dispoziţiei de restituire, în vederea instituirii debitului şi compensării şi/sau restituirii sumei, după caz.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.