Inapoi la Cautare

PROCEDURĂ din /2015


privind stabilirea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.08.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.08.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    CAP. I

    Procedura privind stabilirea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare

    1. În situaţia în care contribuabilul/plătitorul nu a declarat sau a declarat incorect obligaţiile fiscale principale, acestea se stabilesc de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere.

    2. Pentru obligaţiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, contribuabilul/plătitorul datorează o penalitate de nedeclarare, fără a se mai calcula pentru acestea penalităţi de întârziere. Stabilirea penalităţii de nedeclarare, potrivit prezentei proceduri, nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor prevăzute de lege.

    3. Penalitatea de nedeclarare se stabileşte de către organul fiscal central competent în administrarea obligaţiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare organ fiscal competent, şi se comunică prin decizie referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.

    4. Prin excepţie de la pct. 3, organul fiscal nu stabileşte penalitate de nedeclarare dacă:

    a) penalitatea de nedeclarare datorată pentru creanţele fiscale principale stabilite suplimentar de organele de inspecţie fiscală, este mai mică de 50 lei;

    b) obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale de către contribuabil/plătitor, potrivit interpretării organului fiscal cuprinse în norme, instrucţiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/ plătitorului de către organul fiscal central.

    5. În urma constatării situaţiei prevăzute la pct. 4 lit. b), organul de inspecţie fiscală face menţiune în raportul de inspecţie fiscală şi anexa la decizia de impunere, cu privire la aplicarea sau neaplicarea penalităţii de nedeclarare, pentru fiecare scadenţă a obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar.

    6. Penalităţile de nedeclarare se datorează pentru fiecare obligaţie fiscală principală reprezentând impozite, taxe, contribuţii sociale, stabilită de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, pe fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

    7. Cu excepţia situaţiei prevăzute la pct. 10.1, penalitatea de nedeclarare se calculează până ce cuantumul acesteia atinge nivelul obligaţiei fiscale principale la care se aplică, ori de câte ori prin aplicarea metodei de calcul prevăzute la pct. 6, penalitatea de nedeclarare depăşeşte acest nivel.

    8. Termenul de plată al penalităţilor de nedeclarare calculate de către organul fiscal competent prin decizii emise potrivit pct. 3, se stabileşte în funcţie de data comunicării acestor decizii, astfel:

    a) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;

    b) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

    9.1. Pentru obligaţiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, care au fost stinse prin plată sau compensare în termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, sau prin eşalonare la plată, în condiţiile legii, penalităţile de nedeclarare rămase nestinse se reduc cu 75%, la cererea contribuabilului depusă la organul fiscal central competent.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.