Inapoi la Cautare

PRECIZĂRI din /2003


privind unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar pe anul 2002 la societăţile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi la societăţile de intermediere în asigurări care, potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, au obligaţia sa întocmească situaţii financiare anuale*)


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.12.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (07.12.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


---------

    *) Aprobate prin Ordinul nr. 3105 din 26 februarie 2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 216 din 2 aprilie 2003.

    Pentru încheierea în mod corespunzător a exerciţiului financiar pe anul 2002 societăţile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, denumite în continuare asiguratori precum şi societăţile de intermediere în asigurări, denumite în continuare brokeri de asigurare vor lua următoarele măsuri:

    I. Întocmirea situaţiilor financiare anuale

    1. Potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată în Monitorul Oficial al României nr. 629/2002 persoanele juridice prevăzute la art. 1. alin. (1) din lege au obligaţia sa organizeze şi sa conducă contabilitatea în conformitate cu reglementările legale în domeniu şi sa întocmească situaţii financiare anuale.

    2. Asiguratorii şi brokerii de asigurare prevăzuţi la pct. 1 din Reglementările contabile specifice domeniului asigurărilor, armonizate cu Directivele europene şi Standardele internaţionale de contabilitate aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice şi al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 2328/2390/2001, vor întocmi situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar care se încheie la 31 decembrie 2002 avându-se în vedere formatul din reglementarea mai sus menţionată, precum şi Normele metodologice privind întocmirea, verificarea şi centralizarea situaţiilor financiare anuale ale societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi ale brokerilor de asigurare pe anul 2002, elaborate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

    3. Situaţiile financiare anuale se întocmesc pe baza balanţei de verificare rezultată după aplicarea IAS, mai puţin IAS 29 "Raportarea financiară în economii hiperinflationiste", SIC 19 "Moneda de raportare - IAS 29" şi se depun la organele în drept, altele decât Ministerul Finanţelor Publice, potrivit legii.

    Societăţile care au optat pentru aplicarea IAS 29 efectuează ajustarile la inflaţie extracontabil. Situaţiile financiare obţinute pe baza ajustarilor extracontabile se depun la organele în drept, respectiv Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare sau Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

    4. În cazul înregistrării de pierderi contabile cu ocazia retratarii situaţiilor financiare evidentiate în contul 11712 "Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS mai puţin IAS 29" - pentru asigurările de viaţa, respectiv 11722 "Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS mai puţin IAS 29" - pentru asigurările generale şi/sau în contul de profit şi pierdere (când acesta s-a retratat), adunarea generală a acţionarilor va stabili măsuri pentru acoperirea acestei pierderi în conformitate cu prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată.

    Asiguratorii şi brokerii de asigurare nu au obligaţia legală de a întocmi situaţii financiare consolidate. Pentru necesitaţi proprii de informare, aceştia pot întocmi situaţii financiare consolidate pe care le prezintă utilizatorilor de informaţii, alţii decât instituţiile statului.

    II. Semnarea, verificarea şi certificarea situaţiilor financiare anuale

    5. Numele şi prenumele persoanelor care întocmesc şi semnează situaţiile financiare anuale şi raportul administratorilor se vor completa citeţ, astfel încât acestea să poată fi identificate.

    6. Administratorii, directorii sau alţi reprezentanţi legali ai asigurătorilor sau brokerilor de asigurare vor urmări întocmirea corecta şi depunerea în termen a situaţiilor financiare anuale ţinând seama şi de prevederile art. 265 pct. 1 şi 2 şi art. 266 pct. 5 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    7. Potrivit prevederilor art. 27 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată şi respectiv, pct. 7.1 din Reglementările contabile specifice domeniului asigurărilor, armonizate cu Directivele europene şi Standardele internaţionale de contabilitate aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice şi al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 2328/2390/2001, situaţiile financiare anuale ale asigurătorilor vor fi auditate de auditori financiari autorizaţi potrivit legii.

    8. Verificarea şi certificarea situaţiilor financiare anuale ale brokerilor de asigurare se va efectua astfel:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.