Inapoi la Cautare

PRECIZĂRI din /2000


pentru reflectarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiară a Comunităţii Europene, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.12.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.12.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În baza Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Comisia Europeană privind înfiinţarea Fondului Naţional, semnat la Bruxelles la 20 octombrie 1998, s-a înfiinţat Fondul Naţional (FN), entitate cu rol de trezorerie centrala în cadrul Ministerului Finanţelor, prin intermediul căreia fondurile Comisiei Europene sunt transferate către Beneficiar.

    Fondul Naţional tine evidenta tuturor transferurilor primite de la Comunitatea Europeană, efectuate în scopul implementarii fiecărui program, subprogram, proiect şi, dacă este cazul, subproiect.

    În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 privind auditul intern şi controlul financiar preventiv, ajutoarele financiare externe acordate României sau instituţiilor publice se cuprind în sfera fondurilor publice pentru care exista reglementări şi prevederi speciale în ceea ce priveşte constituirea, utilizarea şi raportarea execuţiei acestora.

    Pentru fondurile primite de la Comunitatea Europeană se aplică prevederile memorandumurilor de finanţare, precum şi acele prevederi specifice instituţiilor publice care au drept scop întărirea controlului asupra utilizării fondurilor şi asigurarea urmăririi realizării obiectivelor aprobate corespunzător sumelor alocate.

    Contabilitatea constituirii şi utilizării contribuţiei financiare a Comunităţii Europene asigura reflectarea tuturor cerinţelor cu ajutorul conturilor contabile specifice, şi anume:

    - constituirea fondurilor, potrivit contribuţiilor primite în baza memorandumurilor de finanţare;

    - utilizarea fondurilor atât pe total programe finanţate din contribuţia financiară a Comunităţii Europene, cat şi pe programe de dezvoltare aprobate de unităţile de implementare, cu desfăşurare pe beneficiari;

    - administrarea dobânzilor bancare aferente disponibilităţilor din cont;

    - indicatori financiari care se cuprind în bilanţul contabil al Ministerului Finanţelor, în calitate de ordonator principal de credite pentru toate fondurile publice pe care le administrează şi le utilizează.

    1. Reflectarea în contabilitatea instituţiilor publice a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiară nerambursabilă, precum şi a fondurilor de cofinantare aferente acestora se efectuează în conformitate cu prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi ale regulamentului de aplicare a acesteia, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 704/1993.

    1.1. În vederea asigurării concordanţei dintre situaţiile raportate către Comisia Europeană şi raportarile realizate în conformitate cu legislaţia română, înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiară a Comunităţii Europene, a comisioanelor şi dobânzilor bancare se face în euro, la cursul INFO-euro pentru luna în care au fost efectuate operaţiunile respective. Cursul de schimb INFO-euro este stabilit potrivit art. 91 din Reglementarea Comisiei Europene nr. 610/1986 care defineste regulile de aplicare a unor prevederi din Regulamentul financiar din 21 decembrie 1977 şi este publicat în suplimentul la Monitorul Oficial al Comunităţii Europene după data de 10 a fiecărei luni.

    1.2. În vederea reflectării în contabilitatea Ministerului Finanţelor (Fondului Naţional) a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiară nerambursabilă, precum şi din contribuţia financiară a Comunităţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional, în Planul de conturi pentru instituţiile publice şi în instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984, cu modificările ulterioare, se introduc completările prevăzute în anexa nr. 1 la prezentele precizări.

    Conţinutul şi funcţiunea conturilor utilizate pentru reflectarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiară nerambursabilă, precum şi Monografia principalelor operaţiuni privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiară a Comunităţii Europene sunt prezentate în anexele nr. 2 şi 3 la prezentele precizări.

    Pe măsura aprobării altor programe şi subprograme, în baza memorandumurilor de finanţare se deschid conturi analitice distincte corespunzătoare.

    1.3. Agenţia Naţionala de Dezvoltare Regionala (A.N.D.R.) înregistrează în contabilitate sumele primite şi utilizate din contribuţia financiară a Comunităţii Europene cu ajutorul conturilor:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.