Inapoi la Cautare

PR-LEGE 743 /2021


privind "Legea suveranităţii - Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român"


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    EXPUNERE DE MOTIVE

    SECŢIUNEA 1

    Titlul proiectului de act normativ

    "Legea suveranităţii - Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român"

    SECŢIUNEA 2

    Motivul emiterii actului normativ

    1. Descrierea situaţiei actuale

    În ultimii ani, cu precădere în ultimul an şi jumătate ulterior apariţiei virusului SARS-CoV-2, în legislaţia românească au fost adoptate o serie de norme care contravin, fie punctual, fie în ansamblul lor, spiritului şi literei Constituţiei
 României, republicată. Această stare de fapt şi de drept este de natură a afecta în mod grav şi direct suveranitatea statului român reglementată de articolul 1 alineatul 1 din Constituţie
, suveranitatea fiind înţeleasă atât ca drept al naţiunii la identitate şi autodeterminare, cât şi ca stare de drept conformă cu ordinea constituţională.

    Reacţia la situaţia de stres la care a fost supus statul şi cetăţeanul român ca urmare a apariţiei stării pandemice începând cu luna martie a anului 2020 şi până în prezent, atât din punct de vedere economic, cât şi social, a relevat o serie de disfuncţionalităţi la nivelul instituţiilor statului român de natură a afecta în mod direct, fundamental şi ireversibil suveranitatea naţională.

    Nu în ultimul rând, conform concluziilor Rezoluţiei Parlamentului European din 13 noiembrie 2020 referitoare la impactul măsurilor privind COVID-19 asupra democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale [2020/2790(RSP)] rezultă că şi în România s-a profitat de legislaţia lacunară care lasă loc unor derapaje periculoase pentru drepturile şi libertăţile cetăţeanului român, pentru dezvoltarea durabilă economică şi socială, dar şi pentru coerenţa şi corecta funcţionare a instituţiilor de siguranţă din România, lucru care a avut ca rezultat încălcarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale.

    Mai mult decât atât, în adoptarea măsurilor restrictive prin legi şi acte normative pentru gestionarea situaţiei de criză generate de pandemia de COVID-19, autorităţile din România nu au respectat niciodată principiul proporţionalităţii cu nivelul de gravitate prognozat sau manifestat al crizei şi nici principiul aplicării nediscriminatorii a respectivelor măsuri restrictive, principii expres reglementate de articolul 53 alineatul (2) din Constituţia României
 în vederea restrângerii exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi.

    Având în vedere cele de mai sus, rezultă necesitatea imediată a prezentei iniţiative legislative în vederea remedierii situaţiei descrise.

    Soluţia normală şi imediată este legiferarea unei reglementări unice care să corecteze starea de drept descrisă anterior prin concentrarea şi implementarea unor măsuri punctuale menite a consolida suveranitatea naţională aparţinând poporului român. Evoluţiile economice, sociale şi politice interne şi internaţionale din ultimii ani au avut ca efect subminarea pronunţată a suveranităţii poporului român.

    Suveranitatea populară reprezintă dreptul poporului de a-şi decide singur viitorul şi de a stabili priorităţile statului, organizarea şi funcţionarea acestuia, precum şi dreptul poporului de a controla activitatea statului.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic