Inapoi la Cautare

ORDIN 99 /2008


pentru modificarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.07.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (07.07.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

*Font 7*

    E 420 (i) - SORBITOL

Sinonime D-glucitol, D-sorbitol
Definiţie
   Denumire chimică D-glucitol
   IESCE 200-061-5
   Formulă chimică C(6)H(14)O(6)
   Masă moleculară relativă 182,17
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 97% de glicitoli totali şi nu mai puţin de 91%
                                                  de D-sorbitol, raportat la substanţa uscată.
                                                  Glicitolii sunt compuşi cu formula structurală CH(2)OH-(CHOH)(n)-
                                                  CH(2)OH, unde "n" este un număr întreg.
Descriere Pudră higroscopică albă, pudră cristalină, fulgi sau granule cu gust
                                                  dulce
Identificare
   A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, uşor solubilă în etanol
   B. Intervalul de topire 88-102°C
   C. Derivat La 5 g de probă se adaugă 7 ml metanol, 1 ml de benzaldehidă şi
   de monobenziliden 1 ml de acid clorhidric. Se amestecă şi se agită cu un agitator
   al sorbitolului mecanic până când se formează cristale. Se filtrează la vid, se
                                                  dizolvă cristalele în 20 ml apă la temperatura de fierbere care conţine
                                                  1 g de bicarbonat de sodiu, se filtrează încă fierbinte. Se răceşte
                                                  filtratul, se filtrează la vid, se spală cu 5 ml amestec metanol-apă
                                                  (1:2), se usucă la aer. Cristalele obţinute se topesc la temperaturi
                                                  cuprinse între 173 şi 179°C.
Puritate
   Conţinut de apă Nu mai mult de 1% (metoda Karl Fischer)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanţa uscată
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,3%, raportat la substanţa uscată
   Zaharuri totale Nu mai mult de 1%, raportat la substanţa uscată
   Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Sulfaţi Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Metale grele Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanţa
                                                  uscată

    E 420 (îi) - SIROP DE SORBITOL

Sinonime Sirop de D-glucitol
Definiţie
   Denumire chimică Siropul de sorbitol format prin hidrogenarea siropului de glucoză este
                                                  compus din D-sorbitol, D-manitol şi zaharuri hidrogenate.
                                                  Partea de produs care nu este D-sorbitol este compusă, în principal,
                                                  din oligozaharide hidrogenate formate prin hidrogenarea siropului de
                                                  glucoză folosit ca materie primă (în acest caz siropul nu se
                                                  cristalizează) sau manitol. Cantităţi mici de glicitol unde n≤4 pot fi
                                                  prezente. Glicitolii sunt compuşi cu formula structurală CH(2)OH-
                                                  (CHOH)(n)-CH(2)OH, unde "n" este un număr întreg.
   IESCE 270-337-8
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 69% substanţă uscată totală şi nu mai puţin
                                                  de 50% D-sorbitol, raportat la substanţa anhidră.
Descriere Soluţie apoasă incoloră limpede şi cu gust dulce
Identificare
   A. Solubilitate Miscibil în apă, glicerol şi propan-1,2-diol.
   B. Derivat de La 5 g de probă se adaugă 7 ml metanol, 1 ml de benzaldehidă şi
   monobenziliden 1 ml de acid clorhidric. Se amestecă şi se agită într-un agitator
   al sorbitolului mecanic până ce se formează cristale. Se filtrează la vid, se dizolvă
                                                  cristalele în 20 ml apă la temperatura de fierbere care conţine 1 g de
                                                  bicarbonat de sodiu, se filtrează încă fierbinte. Se răceşte filtratul, se
                                                  filtrează la vid, se spală cu 5 ml amestec metanol-apă (1:2), se
                                                  usucă la aer. Cristalele obţinute se topesc la temperaturi cuprinse
                                                  între 173 şi 179°C.
Puritate
   Conţinut de apă Nu mai mult de 31% (metoda Karl Fischer)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanţa uscată
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,3%, exprimat ca glucoză, raportat la substanţa
                                                  uscată
   Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Sulfaţi Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Metale grele Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanţa
                                                  uscată

    E 421 MANITOL

(I) MANITOL
Sinonime D-manitol
Definiţie Produs prin hidrogenarea catalitică a soluţiilor de hidraţi de carbon
                                                  conţinând glucoză şi/sau fructoză
   Denumire chimică D-manitol
   IESCE 200-711-8
   Formulă chimică C(6)H(14)O(6)
   Masă moleculară 182,2
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 96,0% D-manitol şi nu mai mult de 102%,
                                                  raportat la substanţa uscată
Descriere Pulbere cristalină, albă, inodoră
Identificare
   A. Solubilitate Solubil în apă, foarte uşor solubil în etanol, practic insolubil în eter
   B. Interval de topire Între 164 şi 169°C
   C. Cromatografie în Trece testul
   strat subţire
   D. Rotaţie specifică [α]^20D: + 23° la + 25° (soluţie de borat)
   E. pH Între 5 şi 8
                                                  Se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu la 10 ml de
                                                  soluţie 10% în greutate sau în volum a probei, apoi se măsoară pH-ul.
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,3% (105°C, 4 ore)
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,3% (exprimate în glucoză)
   Total zaharuri Nu mai mult de 1% (exprimate în glucoză)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%
   Cloruri Nu mai mult de 70 mg/kg
   Sulfat Nu mai mult de 100 mg/kg
   Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

(II) MANITOL PRODUS PRIN FERMENTARE

Sinonime D-manitol
Definiţie Produs prin fermentarea discontinuă, în condiţii aerobe, folosindu-se
                                                  o tulpină convenţională de drojdie Zygosaccharomyces rouxii
   Denumire chimică D-manitol
   IESCE 200-711-8
   Formulă chimică C(6)H(14)O(6)
   Masă moleculară 182,2
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 99,0%, raportat la substanţa uscată.
Descriere Pulbere cristalină, albă, inodoră
Identificare
   A. Solubilitate Solubil în apă, foarte uşor solubil în etanol, practic insolubil în eter
   B. Interval de topire Între 164 şi 169°C
   C. Cromatografie în Trece testul
   strat subţire
   D. Rotaţie specifică [α]^20D: + 23° la 25° (soluţie de borat)
   E. pH Între 5 şi 8
                                                  Se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu la 10 ml de
                                                  soluţie 10% v/v a probei, apoi se măsoară pH-ul.
Puritate
   Arabitol Nu mai mult de 0,3%
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,3% (105°C, 4 ore)
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,3% (exprimate în glucoză)
   Total zaharuri Nu mai mult de 1% (exprimate în glucoză)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%
   Cloruri Nu mai mult de 70 mg/kg
   Sulfat Nu mai mult de 100 mg/kg
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
   Bacterii aerobe mezofile Nu mai mult de 10^3/g
   Bacterii coliforme Absente în 10 g
   Salmonella Absentă în 10 g
   E. coli Absentă în 10 g
   Staphylococcus aureus Absent în 10 g
   Pseudomonas aeruginosa Absent în 10 g
   Mucegaiuri Nu mai mult de 100/g
   Drojdii Nu mai mult de 100/g

    E 950 ACESULFAM K

Sinonime Acesulfam de potasiu, sare de potasiu de 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-
                                                  oxatiazin-4-onă- 2,2-dioxid
Definiţie
   Denumire chimică Sare de potasiu de 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)-on-2,2-dioxid
   IESCE 259-715-3
   Formulă chimică C(4)H(4)KNO(4)S
   Masă moleculară 201,24
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 99% de C(4)H(4)KNO(4)S, raportat la substanţa
                                                  anhidră.
Descriere Pulbere cristalină albă, inodoră, de aproximativ 200 de ori mai dulce
                                                  decât zaharoza.
Identificare
   A. Solubilitate Foarte solubil în apă, foarte uşor solubil în etanol
   B. Absorbţia în ultraviolet Maximum 227 ±2 nm pentru o soluţie de 10 mg în 1 000 ml de apă
   C. Test pozitiv pentru potasiu Trece testul (se testează reziduul obţinut prin combustia a 2 g de
                                                  probă)
   D. Testul de precipitare Se adaugă câteva picături dintr-o soluţie 10% de cobaltnitrit de sodiu
                                                  la o soluţie de 0,2 g din probă în 2 ml de acid acetic şi 2 ml de apă.
                                                  Se produce un precipitat galben.
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105°C, două ore)
   Impurităţi organice Trece testul pentru 20 mg/kg de componente active în UV.
   Fluorură Nu mai mult de 3 mg/kg
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

    E 951 - ASPARTAM

Sinonime Ester metilic al aspartilfenilalaninei
Definiţie
   Denumire chimică Ester N-metilic al N-L-α-(aspartil-L-fenilalaninei)
                                                  Ester N-metilic al acidului 3-amino-N-(α-carbometoxi-fenetil)
                                                  succinamic
   IESCE 245-261-3
   Formulă chimică C(14)H(18)N(2)O(5)
   Masă moleculară relativă 294,31
   Compoziţie Nu mai puţin de 98% şi nu mai mult de 102% C(14)H(18)N(2)O(5) raportat la
                                                  substanţa anhidră
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, cu gust dulce, de aproximativ 200 de
                                                  ori mai dulce decât zaharoza
Identificare
   Solubilitate Uşor solubil în apă şi în etanol
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 4,5% (105°C, 4 ore)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanţa uscată
   pH Între 4,5 şi 6,0 (soluţie de 1 la 125)
   Transmitanţă Transmitanţa unei soluţii de 1% în acid clorhidric 2 N determinată
                                                  într-o cuvă de 1 cm la 430 nm cu un spectrometru adecvat, folosind
                                                  acid clorhidric 2N ca referinţă, este cel puţin 0,95, echivalentă unei
                                                  absorbanţe care să nu depăşească aproximativ 0,022.
   Rotaţie specifică (α)^20D: +14,5 la +16,5° determină în soluţie de 4 în 100/15 N acid
                                                  formic la 30 minute după prepararea soluţiei de probă.
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Acid 5-benzil-3,6-dioxo- Nu mai mult de 1,5%, raportat la substanţa uscată
   2-piperazin acetic

    E 952 - ACID CICLAMIC ŞI SĂRURILE LUI DE Na ŞI Ca


(I) ACID CICLAMIC

Sinonime Acid ciclohexilsulfamic, ciclamat
Definiţie
   Denumire chimică Acid ciclohexansulfamic, acid ciclohexilaminosulfonic
   IESCE 202-898-1
   Formulă chimică C(6)H(13)NO(3)S
   Masă moleculară relativă 179,24
   Compoziţie Acidul ciclohexilsulfamic conţine nu mai puţin de 98% şi nu mai mult
                                                  decât echivalentul a 102% de C6H13NO3S, raportat la substanţa
                                                  anhidră.
Descriere Pudră cristalină albă, practic incoloră, cu gust dulce-acrişor, de
                                                  aproximativ 40 de ori mai dulce decât zaharoza.
Identificare
   A. Solubilitate Solubil în apă şi în etanol
   B. Test de precipitare Se acidifică o soluţie de 2% cu acid clorhidric, se adaugă 1 ml de
                                                  soluţie molară de clorură de bariu în apă şi se filtrează dacă apar
                                                  forme precipitate. Soluţiei limpezi i se adaugă 1 ml de 10% soluţie de
                                                  nitrit de sodiu. Se formează un precipitat alb.
Puritatea
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105°C, o oră)
   Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, exprimat ca seleniu raportat la substanţa
                                                  uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Ciclohexilamină Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Diciclohexilamină Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Anilină Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

(II) CICLAMAT DE SODIU

Sinonime Ciclamat, sare de sodiu a acidului ciclamic
Definiţie
   Denumire chimică Ciclohexansulfamat de sodiu, ciclohexilsulfamat de sodiu
   IESCE 205-348-9
   Formulă chimică C(6)H(12)NNaO(3)S şi forma dihidrată C(6)H(12)NNaO(3)S.2H(2)O
   Masă moleculară relativă 201,22, raportat la substanţa anhidră
                                                  237,22, raportat la substanţa hidratată
   Compoziţie Nu mai puţin de 98% şi nu mai mult de 102%, raportat la substanţa
                                                  uscată
                                                  Forma dihidrată: nu mai puţin de 84%, raportat la substanţa uscată
Descriere Cristale sau pudră cristalină albă, inodoră, cu gust dulce, de
                                                  aproximativ 30 de ori mai dulce decât zaharoza
Identificare
   Solubilitate Solubil în apă, practic insolubil în etanol
   Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105°C, o oră)
                                                  Nu mai mult de 15,2% (105°C, două ore) pentru forma dihidrată
   Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, exprimat ca seleniu raportat la substanţa
                                                  uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Ciclohexilamină Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Diciclohexilamină Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Anilină Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

(III) CICLAMAT DE CALCIU

Sinonime Ciclamat, sare de calciu a acidului ciclamic
Definiţie
   Denumire chimică Ciclohexansulfamat de calciu, ciclohexilsulfamat de calciu
   IESCE 205-349-4
   Formulă chimică C(12)H(24)CaN(2)O(6)S(2).2H(2)O
   Masă moleculară relativă 432,57
   Compoziţie Nu mai puţin de 98% şi nu mai mult de 101%, raportat la substanţa
                                                  anhidră
Descriere Cristale incolore sau pudră cristalină albă, de aproximativ 30 de ori
                                                  mai dulce decât zaharoza
Identificare
   Solubilitate Solubil în apă, greu solubil în etanol
Puritatea
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105°C, o oră)
                                                  Nu mai mult de 8,5% (140°C, 4 ore) pentru forma dihidrat
   Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg exprimat ca seleniu, raportat la substanţa
                                                  uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Ciclohexilamină Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Diciclohexilamină Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Anilină Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

    E 953 - IZOMALT

Sinonime Izomaltutoză hidrogenată, palatinoză hidrogenată
Definiţie
   Denumire chimică Izomaltul este un amestec de monozaharide şi de dizaharide
                                                  hidrogenate, ai căror principali componenţi sunt dizaharidele.
                                                  6-O-α-D-glucopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) şi Dihidrat de
                                                  1-O-α-D-glucopiranozil-D-manitol (1,1-GPM)
   Formulă chimică 6-O-α-D-glucopiranozil-D-sorbitol: C(12)H(24)O(11)
                                                  Dihidrat de 1-O-α-D-glucopiranozil-D-manitol: C(12)H(24)O(11).2H(2)O
   Masă moleculară relativă 6-O-α-D-glucopiranozil-D-sorbitol: 344,32
                                                  Dihidrat de 1-O-α-D-glucopiranozil-D-manitol: 380,32
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 98% monozaharide şi dizaharide
                                                  hidrogenate şi nu mai puţin de 86% amestec de
                                                  6-O-α-D-glucopiranozil-D-sorbitol şi dihidrat de
                                                  1-O-α-glucopiranozil-D-manitol determinat, raportat la substanţă
                                                  anhidră.
Descriere Substanţă cristalină, inodoră, de culoare albă, puţin higroscopică
Identificare
   A. Solubilitate Solubil în apă, uşor solubil în etanol
   B. Cromatografie în Se examinează prin cromatografie în strat subţire, prin utilizarea unei
   strat subţire plăci acoperite cu un strat de silicagel cromatografic de aproximativ
                                                  0,2 mm grosime. Principalele spoturi de pe cromatogramă sunt cele
                                                  care corespund punctelor 1,1-GPM şi 1,6-GPS.
Puritate
   Conţinut de apă Cel mult 7% (metoda Karl Fischer)
   Cenuşă sulfatată Cel mult 0,05%, raportat la substanţa uscată
   D-manitol Cel mult 3%
   D-sorbitol Cel mult 6%
   Zaharuri reducătoare Cel mult 0,3%, exprimate ca glucoză, raportat la substanţa uscată
   Nichel Cel mult 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Cel mult 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Cel mult 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Metale grele (de ex. Pb) Cel mult 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată

    E 954 ZAHARINĂ ŞI SĂRURILE SALE DE Na, K ŞI Ca

(I) ZAHARINA

Definiţie
   Denumire chimică 3-oxo-2,3 dihidro-benzo(d)izotiazol- 1,1-dioxid
   IESCE 201-321-0
   Formulă chimică C(7)H(5)NO(3)S
   Masă moleculară relativă 183,18
   Compoziţie Nu mai puţin de 99% şi nu mai mult de 101% din C(7)H(5)NO(3)S, raportat
                                                  la substanţa anhidră
Descriere Cristale albe sau pudră cristalină albă, inodoră sau cu un miros slab
                                                  aromatic, cu gust dulce, chiar şi în soluţii foarte diluate.
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decât zaharoza
Identificare
   Solubilitate Uşor solubilă în apă, solubilă în soluţii bazice, greu solubilă în etanol
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105°C, două ore)
   Interval de topire 226-230°C
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanţa uscată
   Acid benzoic şi acid salicilic La 10 ml de soluţie 1/20, acidificată anterior cu 5 picături de acid
                                                  acetic, se adaugă 3 picături de soluţie de concentraţie aproximativ
                                                  molară de clorură ferică în apă. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violetă.
   o-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   p-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Substanţe uşor carbonizabile Absente
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

(II) ZAHARINAT DE SODIU

Sinonime Zaharină, sarea de sodiu a zaharinei
Definiţie
   Denumire chimică o-benzosulfimidă de sodiu, sarea de sodiu a 2,3-dihidro-3-oxo-
                                                  benzizo-sulfonazol, oxobenzizosulfonazol, sare de sodiu dihidrată a
                                                  1,2-benzisotiazolină-3-onă-1,1-dioxid
   IESCE 204-886-1
   Formulă chimică C(7)H(4)NNaO(3)S.2H(2)O
   Masă moleculară relativă 241,19
   Compoziţie Nu mai puţin de 99% şi nu mai mult de 101% C(7)H(4)NNaO(3)S, raportat
                                                  la substanţa anhidră
Descriere Cristale albe sau pudră eflorescentă cristalină albă eflorescentă,
                                                  inodoră sau cu un miros slab, cu gust dulce intens, chiar în soluţii
                                                  foarte diluate
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decât zaharoza, în soluţii
                                                  diluate
Identificare
   Solubilitate Uşor solubilă în apă, greu solubilă în etanol
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 15% (120°C, 4 ore)
   Acid benzoic şi acid salicilic La 10 ml de soluţie 1/20, acidificată anterior cu 5 picături de acid
                                                  acetic, se adaugă 3 picături de soluţie de concentraţie aproximativ
                                                  molară de clorură ferică în apă. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violetă.
   o-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   p-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Substanţe uşor carbonizabile Absente
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

(III) ZAHARINAT DE CALCIU

Sinonime Zaharină, sarea de calciu a zaharinei
Definiţie
   Denumire chimică o-benzosulfimidă de calciu, sare de calciu a 2,3-dihidro-3-oxo-
                                                  benzizosulfonazol, sare de calciu hidrată (2:7) a
                                                  1,2-benzizotiazolină-3-onă-1,1-dioxid
   IESCE 229-349-9
   Formulă chimică C(14)H(7)CaN(2)O(6)S(2).3'bd H(2)O
   Masă moleculară relativă 467,48
   Compoziţie Nu mai puţin de 95% C(14)H(8)CaN(2)O(6)S(2), raportat la substanţa anhidră
Descriere Cristale albe sau pudră cristalină albă, inodoră sau cu un miros slab,
                                                  cu gust dulce intens, chiar în soluţii foarte diluate
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decât zaharoza, în soluţii
                                                  diluate
Identificare
   Solubilitate Uşor solubilă în apă, greu solubilă în etanol
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 13,5% (120°C, 4 ore)
   Acid benzoic şi acid salicilic La 10 ml de soluţie 1/20, acidifiată anterior cu 5 picături de acid
                                                  acetic, se adaugă 3 picături de soluţie de concentraţie aproximativ
                                                  molară de clorură ferică în apă. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violetă.
   o-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   p-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat substanţa uscată
   Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Substanţe uşor carbonizabile Absente
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

(IV) ZAHARINAT DE POTASIU

Sinonime Zaharină, sarea de potasiu a zaharinei
Definiţie
   Denumire chimică o-benzosulfimidă de potasiu, sare de potasiu a 2,3-dihidro-3-oxo-
                                                  benzizosulfonazol, sare de potasiu monohidrată a 1,2-
                                                  benzizotiazolină-3-onă-1,1-dioxid
   IESCE
   Formulă chimică C(7)H(4)KNO(3)S.H(2)O
   Masă moleculară relativă 239,77
   Compoziţie Nu mai puţin de 99% şi nu mai mult de 101% C(7)H(4)KNO(3)S, raportat
                                                  la substanţa anhidră
Descriere Cristale albe sau pudră cristalină albă, inodoră sau cu un miros slab,
                                                  cu gust dulce intens, chiar în soluţii foarte diluate
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decât zaharoza
Identificare
   Solubilitate Uşor solubilă în apă, greu solubilă în etanol
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 8% (120°C, 4 ore)
   Acid benzoic şi acid salicilic La 10 ml de soluţie 1/20, acidificată anterior cu 5 picături de acid
                                                  acetic, se adaugă 3 picături de soluţie de concentraţie aproximativ
                                                  molară de clorură ferică în apă. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violetă
   o-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   p-toluen-sulfonamidă Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Substanţe uşor carbonizabile Absente
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

    E 955 SUCRALOZĂ

Sinonime 4,1'6'-triclorogalactosucroză
Definiţie
   Denumire chimică 1,6-Dicloro-1,6-dideoxy-beta-D-fructofuranozil-4-cloro-4-deoxy-α-D-
                                                  galactopiranozidă
   IESCE 259-952-2
   Formulă chimică C(12)H(19)Cl(3)O(8)
   Greutate moleculară 397,64
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 98% şi nu mai mult de 102% C(12)H(19)Cl(3)O(8),
                                                  raportat la substanţa anhidră
Descriere Pudră cristalină de culoare albă-alburie, practic inodoră
Identificare
   A. Solubilitate Uşor solubilă în apă, metanol şi etanol
                                                  Uşor solubilă în acetat de etil
   B. Absorbţie infraroşu Spectrul infraroşu al unei dispersii a probei în bromură de potasiu
                                                  prezintă maxime relative la lungimi de undă similare cu cele din
                                                  spectrul de referinţă obţinut folosind un standard de referinţă al
                                                  sucralozei
   C. Cromatografie în Spotul principal în soluţia-test are aceeaşi valoare Rf ca spotul
   strat subţire principal al soluţiei standard A la care se face referire în testarea altor
                                                  dizaharide clorurate. Această soluţie standard se obţine prin
                                                  dizolvarea a 1,0 g de sucraloză standard de referinţă în 10 ml de
                                                  metanol.
   D. Rotaţie specifică [α]D^20= +84,0° până la + 87,5°, raportat la substanţa anhidră (soluţie
                                                  de 10% în greutate sau în volum)
   Puritate
   Apă Nu mai mult de 2,0% (Metoda Karl Fisher)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,7%
   Alte dizaharide clorurate Nu mai mult de 0,5%
   Monozaharide clorurate Nu mai mult de 0,1%
   Oxid de trifenilfosfină Nu mai mult de 150 mg/kg
   Metanol Nu mai mult de 0,1%
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

    E 957 - TAUMATINĂ

Sinonime
Definiţie
   Denumire chimică Taumatina se obţine prin extracţie apoasă (pH 2,5-4) din fructe din
                                                  familia Thaumatococcus daniellii (Benth) şi constă în principal din
                                                  proteine de taumatină I şi taumatină II, împreună cu cantităţi
                                                  neînsemnate de constituenţi vegetali provenite din materia primă
   IESCE 258-822-2
   Formulă chimică Polipeptida de 207 aminoacizi
   Masă moleculară relativă Taumatină I 22209
                                                  Taumatină II 22293
   Compoziţie Nu mai puţin de 16% azot, raportat la substanţă uscată, echivalent
                                                  a nu mai puţin de 94% proteine (N x 5,8)
Descriere Pudră de culoarea smântânii, inodoră, cu gust dulce intens, de
                                                  aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decât zaharoza
Identificare
   Solubilitate Foarte solubilă în apă şi insolubilă în acetonă
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 9% (105°C la greutate constantă)
   Carbohidraţi Nu mai mult de 3%, raportat la substanţa uscată
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa uscată
   Aluminiu Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Criterii microbiologice Număr total de aerobi: maximum 1000/g E.Coli: absent în 1 g

    E 959 - NEOHESPERIDINĂ DIHIDROCHALCONĂ

Sinonime Neohesperidină dihidrochalconă, NHDC, hesperetin dihidrochalconă-
                                                  4'-beta-neohesperidosid, neohesperidină DC
Definiţie
   Denumire chimică 2-O-α-L-ramnopiranozil-4`-beta-D glucopiranozil hesperitin dihidrochalconă;
                                                  obţinut prin hidrogenarea catalitică a neohesperidinei
   IESCE 243-978-6
   Formulă chimică C(28)H(36)O(15)
   Masă moleculară relativă 612,6
   Compoziţie Conţinut nu mai mic de 96%, raportat la substanţa anhidră
Descriere Pudră cristalină, de culoare alburie, inodoră, cu gust caracteristic
                                                  dulce intens, de aproximativ 1000-1800 de ori mai dulce decât
                                                  zaharoza
Identificare
   A. Solubilitate Uşor solubil în apă caldă, foarte puţin solubil în apă rece, practic
                                                  insolubil în eter şi benzen
   B. Absorbţie maximă 282-283 nm pentru o soluţie de 2 mg în 100 ml metanol
   în ultraviolet
   C. Testul Neu Se dizolvă aproximativ 10 mg de neohesperidină DC în 1 ml metanol,
                                                  se adaugă 1 ml de soluţie metanolică, 1% de 2-aminoetil difenil borat.
                                                  Se obţine o culoare galben strălucitor.
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 11% (105°C, 3 ore)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Metale grele Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanţa
                                                  uscată

    E 962 SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM

Sinonime Aspartam-acesulfam, sare de aspartam-acesulfam
Definiţie Sarea se prepară prin încălzirea unei soluţii cu pH acid de aspartam
                                                  şi acesulfam K în proporţie de 2:1 (greutate/greutate) şi producerea
                                                  cristalizării. Potasiul şi umiditatea se elimină. Produsul este mai stabil
                                                  decât aspartamul singur.
   Denumire chimică Sarea de 2,2-dioxid de 6-metil-1,2,3-oxatiazină-4(3H)-onă a acidului
                                                  L-fenilalanil-2-metil-L-α-aspartic
   Formulă chimică C(18)H(23)O(9)N(3)S
   Greutate moleculară 457,46
   Compoziţie 63,0% până la 66,0% aspartam (raportat la substanţa uscată) şi
                                                  34,0% până la 37% acesulfam (formă acidă raportat la substanţa
                                                  uscată)
Descriere Pudră cristalină, albă, inodoră
Identificare
   A. Solubilitate Greu solubilă în apă, uşor solubilă în etanol
   B. Transmitanţa Transmitanţa unei soluţii de 1% în apă, determinată într-o celulă de
                                                  1 cm la 430 nm cu un spectrofotometru adecvat utilizând ca referinţă
                                                  apa, este nu mai mică de 0,95, echivalentă unei absorbanţe de nu
                                                  mai mult decât 0,022.
   C. Rotaţie specifică [α]D^20 = +14,5° până la + 16,5°
                                                  Se determină la o concentraţie de 6,2 g în 100 ml de acid formic
                                                  (15N), în timp de 30 de minute de la prepararea soluţiei. Rotaţia
                                                  specifică calculată se împarte la 0,646 pentru a corecta conţinutul de
                                                  aspartam al sării de aspartam-acesulfam.
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,5% (105°C, 4 ore)
   Acid 5-Benzil-3,6-dioxo- Nu mai mult de 0,5%
   2-piperazinacetic
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

    E 965 (i) MALTITOL

Sinonime D-maltitol, maltoză hidrogenată
Definiţie
   Denumire chimică (α)-D-glucopiranozil-1,4-D-glucitol
   IESCE 209-567-0
   Formulă chimică C(12)H(24)O(11)
   Masă moleculară relativă 344,31
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 98% D-maltitol C(12)H(24)O(11) raportat la
                                                  substanţa anhidră
Descriere Pudră cristalină albă, cu gust dulce
Identificare
   A. Solubilitate Foarte solubil în apă, puţin solubil în etanol
   B. Interval de topire 148°C-151°C
   C. Rotaţie specifică [α] D^20 = +105,5° până la + 108,5° (soluţie 5% în greutate sau în volum)
Puritate
   Apă Nu mai mult de 1% (metoda Karl Fisher)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanţa uscată
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,1%, exprimat în glucoză, raportat la substanţa
                                                  uscată
   Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Sulfaţi Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

    E 965 (îi) SIROP DE MALTITOL

Sinonime Sirop de glucoză hidrogenată cu conţinut ridicat de maltoză, sirop de
                                                  glucoză hidrogenată
Definiţie Amestec constituit în principal din maltitol cu sorbitol şi oligo- şi
                                                  polizaharide hidrogenate. Se obţine prin hidrogenarea catalitică a
                                                  siropului de glucoză cu un conţinut ridicat de maltoză sau prin
                                                  hidrogenarea fiecărei componente în parte, urmată de amestecare.
                                                  Produsul comercializat se livrează atât sub formă de sirop, cât şi sub
                                                  formă de produs solid.
   Compoziţie Conţine nu mai puţin de 99% zaharide hidrogenate totale, raportat la
                                                  substanţa anhidră şi nu mai puţin de 50 % maltitol, raportat la
                                                  substanţa anhidră
Descriere Lichide vâscoase limpezi, incolore şi inodore sau masă cristalină albă
Identificare
   A. Solubilitate Foarte solubil în apă, uşor solubil în etanol
   B. Cromatografie în Test pozitiv
   strat subţire
Puritate
   Apă Nu mai mult de 31% (metoda Karl Fisher)
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,3% (exprimate în glucoză)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%
   Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg
   Sulfat Nu mai mult de 100 mg/kg
   Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

    E 966 LACTITOL

Sinonime Lactit, lactozitol, lactobiozit
Definiţie
   Denumire chimică 4-O-beta-D-galactopiranozil-D-glucitol
   IESCE 209-566-5
   Formulă chimică C(12)H(24)O(11)
   Masă moleculară relativă 344,32
   Compoziţie Nu mai puţin de 95%, raportat la substanţa uscată
Descriere Pudră cristalină sau soluţie incoloră cu gust dulce. Produsele
                                                  cristaline se prezintă sub formă anhidră, monohidraţi şi dihidraţi
Identificare
   A. Solubilitate Foarte solubil în apă
   B. Rotaţie specifică [α] D^20 = +13° până la + 16°, raportat la substanţa anhidră (soluţie
                                                  apoasă 10% în greutate sau în volum)
Puritate
   Apă Produse cristaline; nu mai mult de 10,5% (metoda Karl Fisher)
   Alţi polioli Nu mai mult de 2,5%, raportat la substanţa anhidră
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,2%, exprimat ca glucoză raportat la substanţa
                                                  uscată
   Cloruri Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Sulfaţi Nu mai mult de 200 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanţa uscată
   Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată

    E 967 - XILITOL

Sinonime Xilitol
Definiţie
   Denumire chimică D-xilitol
   IESCE 201-788-0
   Formulă chimică C(5)H(12)O(5)
   Masă moleculară relativă 152,15
   Compoziţie Nu mai puţin de 98,5% ca xilitol, raportat la substanţa anhidră
Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, cu gust foarte dulce
Identificare
   A. Solubilitate Foarte solubil în apă, greu solubil în etanol
   B. Intervalul de topire 92-96°C
   C. pH 5 la 7 (soluţie apoasă 10% în greutate sau în volum)
Puritatea
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,5%. (Se usucă 0,5 g de probă în vid cu fosfor la
                                                  60°C timp de 4 ore.)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanţa uscată
   Zaharuri reducătoare Nu mai mult de 0,2%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa
                                                  uscată
   Alţi alcooli polihidrici Nu mai mult de 1%, raportat la substanţa uscată
   Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Cloruri Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
   Sulfaţi Nu mai mult de 200 mg/kg, raportat la substanţa uscată

    E 968 ERITRITOL

Sinonime Mezoeritritol, tetrahidroxibutan, eritrită
Definiţie Se obţine prin fermentaţia unei surse de hidraţi de carbon cu drojdii
                                                  alimentare osmofile sigure şi adecvate, ca Moniliella pollinis sau
                                                  Trichosporonoides megachilensis, urmată de purificare şi uscare
   Denumire chimică 1,2,3,4-butantetrol
   IESCE 205-737-3
   Formulă chimică C(4)H(10)O(4)
   Greutate moleculară 122,12
   Compoziţie Nu mai puţin de 99% după uscare
Descriere Cristale albe, inodore, nehigroscopice şi termostabile cu o putere de
                                                  îndulcire de aproximativ 60-80% din cea a zaharozei
Identificare
   A. Solubilitate Uşor solubil în apă, greu solubil în etanol, insolubil în eter etilic.
   B. Interval de topire 119-123°C
Puritate
   Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,2% (70°C, 6 ore, în exsicator cu vid)
   Cenuşă sulfatată Nu mai mult de 0,1%
   Substanţe reducătoare Nu mai mult de 0,3%, exprimat în D-glucoză
   Ribitol şi glicerol Nu mai mult de 0,1%
   Plumb Nu mai mult de 0,5 mg/kg


                                  -------
<   2   3  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic