(4) Coordonatorii locali sunt responsabilii de subprograme de sănătate din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, nominalizaţi prin decizie a consiliului de administraţie şi medicii coordonatori din unităţile sanitare. Coordonatorii locali răspund de organizarea şi monitorizarea activităţilor specifice, de utilizarea fondurilor alocate potrivit destinaţiei stabilite şi de raportarea indicatorilor prevăzuţi în anexa nr. 3. (5) Coordonatorii naţionali şi coordonatorii locali din cadrul direcţiilor de sănătate publică au obligaţia de a controla modul în care instituţiile cu responsabilităţi şi, respectiv, medicii coordonatori din cadrul unităţilor sanitare îndeplinesc atribuţiile ce le revin în derularea subprogramelor de sănătate. În cazul în care se constata nerespectarea acestora, pot propune ministrului sănătăţii şi familiei măsuri de sistare a finanţării subprogramelor respective.
ART. 5 (1) Ordonatorii secundari şi terţiari de credite au obligaţia utilizării fondurilor bugetare şi a celor provenite din Fondul de asigurări sociale de sănătate potrivit destinaţiei, cu respectarea dispoziţiilor legale, gestionării eficiente a mijloacelor materiale şi băneşti şi organizării evidentei contabile a cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificaţiei bugetare, precum şi obligaţia raportarii indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate. (2) Casele de asigurări de sănătate răspund de asigurarea, urmărirea şi controlul utilizării fondurilor aprobate pentru derularea subprogramelor de sănătate finanţate din bugetul Fondului de asigurări sociale de sănătate, de monitorizarea indicatorilor raportati de unităţile sanitare prin care se derulează programe de sănătate, de raportarea indicatorilor către Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, de analiza indicatorilor şi de controlul raportarii indicatorilor.
ART. 6 (1) Achiziţia, în condiţiile legii, a unor medicamente ce se acordă în spital şi în ambulatoriu, a unor vaccinuri şi materiale sanitare specifice, precum şi a contraceptivelor ce se acordă şi prin cabinetele din asistenţa medicală primara se efectuează prin licitaţie la nivel naţional pentru următoarele programe, respectiv subprograme de sănătate: - Prevenirea şi controlul bolilor transmisibile (vaccinuri); - Supravegherea şi controlul tuberculozei; - Supravegherea şi controlul infectiilor HIV/SIDA; - Hematologie şi securitate transfuzională; - Sănătatea copilului şi familiei; - Preventie în patologia nefrologica şi dializa; - Preventie şi control în patologia oncologica; - Preventie şi control al hemofiliei şi talasemiei (factor VIII).