(3) Producătorii care achiziţionează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat au obligaţia prevăzută la art. 5. (4) Producătorii care produc vinuri spumante sunt exceptaţi de la obligaţia prevăzută la art. 5, pentru cantităţile corespunzătoare vinurilor spumante produse.
ART. 3 (1) Tescovina proaspătă rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică potenţială: a) 2,1 l alcool pur la 100 kg de tescovină, în cazul vinurilor albe DOC; b) 3 l alcool pur la 100 kg de tescovină, în celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea tescovinei proaspete. (2) Drojdia de vin rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică: a) 3,5 l alcool pur la 100 kg de drojdie de vin, în cazul vinurilor albe DOC; b) 5 l alcool pur la 100 kg de drojdie de vin, în celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea drojdiei de vin. (3) În cazul în care caracteristicile minime determinate ale subproduselor vitivinicole sunt mai mici decât cele prevăzute la alin. (1) şi/sau (2), producătorii au obligaţia de a completa cu vin aceste subproduse până la limita minimă prevăzută de prezenta procedură. (4) Obligaţia de retragere sub control a subproduselor vitivinicole (% volum/hl) se determină în funcţie de tăria alcoolică naturală în volume aferentă zonelor viticole, astfel: a) tăria alcoolică minimă pe zonele viticole din România: (i) zona viticolă B: 8,5% vol.; (îi) zona viticolă C I: 9% vol.; (iii) zona viticolă C II: 9,5% vol.;