Bucureşti, 15 septembrie 2008. Nr. 580. ANEXĂ PROCEDURĂ de retragere sub control a subproduselor vitivinicole
ART. 1 În sensul prezentei proceduri, următorii termeni se definesc astfel: a) retragere sub control a subproduselor vitivinicole - măsura prin care producătorii sunt obligaţi să gestioneze distinct subprodusele rezultate la vinificare (drojdia şi tescovina) pentru a fi denaturate sau utilizate în alte scopuri, conform prevederilor prezentei proceduri; b) denaturare a drojdiei de vin - acţiunea de adăugare a unei substanţe străine în drojdia de vin, astfel încât produsul rezultat să nu mai poată fi utilizat în vinificaţie; c) drojdie de vin - reziduul care se depune după fermentaţia alcoolică şi în timpul stocării vinului în recipiente sau care rezultă în urma aplicării tratamentelor autorizate, precum şi la filtrarea ori centrifugarea vinului. Se consideră drojdie de vin şi reziduul depus în recipiente cu must de struguri după tratamente autorizate sau în timpul stocării, precum şi reziduul obţinut la filtrarea ori centrifugarea mustului; d) tescovină - reziduul fermentat sau nefermentat obţinut la presarea strugurilor proaspeţi; e) producător - orice persoană fizică ori juridică sau orice grupare de astfel de persoane care produce vin din struguri proaspeţi, din must de struguri, din must de struguri parţial fermentat sau din vin nou aflat încă în fermentare, din producţia proprie ori din achiziţii.
ART. 2 (1) Producătorii care efectuează retragerea sub control a subproduselor vitivinicole au obligaţia să întocmească şi să depună la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DADR, declaraţiile de recoltă şi producţie. (2) Producătorii care înstrăinează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat nu au obligaţia prevăzută la art. 5.