(3) Prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale se poate da derogare la interdicţia prevăzută la alin. (1) dacă se dovedeşte, printr-un dosar toxicologic şi analitic, că preparatele din plante nu conţin caracteristicile sau substanţele toxice ale plantelor din care s-au obţinut preparatele din plante.
ART. 3 Este interzis a se produce, prezenta spre comercializare sau a se comercializa sub formă de componente încorporate în produsele utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare, următoarele: a) ciupercile care nu sunt prevăzute în lista nr. 2 care cuprinde ciupercile comestibile; b) orice produs care conţine ciuperci neprevăzute în lista nr. 2 care cuprinde ciupercile comestibile; c) ciupercile uscate, întregi, altele decât cele prevăzute în lista nr. 2, părţile 1 şi 2, care cuprinde ciupercile comestibile sau tăiate, altele decât cele prevăzute în lista nr. 2 partea 2, care cuprinde ciupercile comestibile; d) ciupercile prevăzute în lista nr. 2 partea 2 din specii diferite, amestecate între ele sau cu ciupercile prevăzute în lista nr. 2 partea 2; e) ciupercile, altele decât cele proaspete, tăiate astfel încât să nu li se poată determina specia; f) ciupercile prevăzute în lista nr. 2 partea 2, tăiate astfel încât să nu li se poată determina specia, exceptând trufele şi morilles; g) ciupercile care conţin insecte, părţi de insecte sau resturi de insecte; h) ciupercile care nu sunt proaspete, astfel încât pot constitui un pericol pentru sănătate.
ART. 4 (1) Este interzis a se fabrica sau comercializa produse utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare sub formă predozată, care au în compoziţie una sau mai multe plante care nu sunt prevăzute în listele nr. 2 şi 3, fără o notificare prealabilă la Institutul de Bioresurse Alimentare. În acest sens, Institutul de Bioresurse Alimentare îşi desemnează Serviciul de avizare a notificărilor, denumit în continuare Serviciu. Dosarul de notificare este depus în dublu exemplar şi cuprinde, cel puţin, următoarele date: 1. natura produsului; 2. lista ingredientelor produsului (cantitativ şi calitativ);