Inapoi la Cautare

ORDIN 1484 /2008


pentru aprobarea Normelor privind acordarea avizului tehnic vehiculelor feroviare care au depăşit durata normală de funcţionare/durata de serviciu


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.05.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    (3) Pentru vehiculele feroviare a căror valoare de intrare nu a fost recuperată integral pe calea amortizării, până la data de 31 decembrie 2004, duratele normale de funcţionare rămase, calculate în conformitate cu prevederile pct. III.5 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 de către deţinătorul vehiculului feroviar, vor fi comunicate la AFER odată cu cererea de solicitare a prelungirii duratei normale de funcţionare.

    (4) Pentru vehiculele feroviare care la data evaluării au durata normală de funcţionare expirată, dar care nu au depăşit durata de serviciu, durata de menţinere în funcţiune va fi stabilită de către comisia constituită conform normelor cuprinse în anexa nr. 1, în funcţie de starea tehnică, gradul de utilizare şi condiţiile de exploatare ale vehiculului feroviar respectiv, fără a depăşi însă durata de serviciu.

    (5) Din categoria vehiculelor feroviare speciale, prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b), fac parte:

    a) vagoanele din compunerea trenurilor speciale (trenuri guvernamentale, de comandament, de protocol);

    b) vagoanele din compunerea trenurilor de epocă, puse în circulaţie în scop turistic;

    c) vagoanele de uz administrativ (vagoane amenajate pentru protecţia muncii, sanitare şi altele similare acestora);

    d) locomotivele de construcţie specială utilizate pentru tractarea trenurilor turistice sau de agrement, inclusiv locomotivele cu abur, locomotive pentru manevră în unităţile de tracţiune;

    e) vehiculele feroviare utilizate la verificarea şi măsurarea caracteristicilor tehnice ale infrastructurii feroviare şi ale materialului rulant (vagoane-laborator, automotoare pentru diagnoza liniilor de cale ferată, drezine-pantograf);

    f) alte vehicule feroviare, cu caracteristici tehnice şi utilizări speciale.

    (6) Evaluarea stării tehnice a vehiculelor feroviare, inclusiv cele speciale, în vederea menţinerii în funcţiune după depăşirea duratei normale de funcţionare, în continuare se face cu ridicarea vehiculului de pe osii/boghiuri, în cadrul unei reparaţii planificate, la un operator economic autorizat pentru repararea vehiculelor feroviare cu ridicarea cutiei de pe osii/boghiuri. Operatorul economic autorizat trebuie să dispună de dotările necesare evaluării stării tehnice a vehiculului feroviar respectiv (vinciuri, canale de vizitare, platforme, standuri şi dispozitive de verificări şi încercări etc.) şi documentaţia tehnică de reparaţie, avizată conform reglementărilor în vigoare.

    (7) Pentru vehiculele feroviare a căror durată normală de funcţionare expiră în intervalul dintre două reparaţii planificate succesive cu ridicarea de pe osii/boghiuri, stabilirea duratei de menţinere în funcţiune se poate face în condiţiile unei evaluări cu ridicarea cutiei de pe osii/boghiuri, la un operator economic autorizat, cu intervalul de timp până la prima reparaţie planificată scadentă.

    ART. 4

    (1) Vehiculele feroviare care au depăşit durata de serviciu prevăzută în Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008 sau durata de serviciu stabilită de către proiectant/constructor pentru vehiculele care nu sunt cuprinse în Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008 vor fi modernizate în vederea solicitării acordării unei noi durate normale de funcţionare.

    (2) Pentru vehiculele feroviare care au depăşit durata de serviciu şi pentru care deţinătorul a decis modernizarea, comisia care evaluează starea tehnică va stabili o nouă durată normală de funcţionare, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004, pe care o va înscrie în raportul tehnic de evaluare a stării tehnice.

    (3) Durata normală de funcţionare a vehiculelor feroviare care au fost modernizate anterior datei intrării în vigoare a prezentului ordin va fi stabilită de deţinătorul vehiculului feroviar în funcţie de intervalul de timp în care s-au amortizat cheltuielile aferente modernizării şi trebuie să se încadreze în limitele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, luându'adse în considerare anul modernizării.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic