Inapoi la Cautare

ORDIN 1484 /2008


pentru aprobarea Normelor privind acordarea avizului tehnic vehiculelor feroviare care au depăşit durata normală de funcţionare/durata de serviciu


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 05.07.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (05.07.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Având în vedere prevederile pct. III.4 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, pct. 3.1 din Normativul feroviar "Vehicule de cale ferată. Revizii şi reparaţii planificate", aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008,

    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 367/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul transporturilor emite următorul ordin:

    ART. 1

    Se aprobă Normele privind acordarea avizului tehnic vehiculelor feroviare care au depăşit durata normală de funcţionare/durata de serviciu, cuprinse în anexa nr. 1.

    ART. 2

    (1) Mijloacele de transport feroviar şi cu metroul, denumite în continuare vehicule feroviare, care au depăşit durata normală de funcţionare stabilită în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, precum şi vehiculele feroviare care au depăşit durata de serviciu prevăzută la pct. 3.1 din anexa la Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008 privind aprobarea Normativului feroviar "Vehicule de cale ferată. Revizii şi reparaţii planificate" pot fi menţinute în funcţiune, în continuare, pe baza avizului tehnic emis de Autoritatea Feroviară Română - AFER, denumită în continuare AFER, în calitate de organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor pentru domeniul de transport feroviar şi cu metroul, care certifică starea tehnică a vehiculelor feroviare.

    (2) Pentru vehiculele feroviare a căror durată de serviciu nu este cunoscută, aceasta va fi stabilită de către comisia constituită conform normelor cuprinse în anexa nr. 1, prin asimilare cu durata de serviciu prevăzută în Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008.

    ART. 3

    (1) Emiterea avizului tehnic pentru vehiculele feroviare, menţionate la art. 2, se face pe baza unui raport tehnic întocmit de către comisia constituită conform normelor menţionate la art. 1, cu ocazia evaluării stării tehnice a structurilor de rezistenţă şi a verificării existenţei dotărilor prevăzute în Regulamentul de exploatare tehnică feroviară nr. 002/2001, aprobat prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.186/2001, precum şi în alte reglementări tehnice naţionale şi internaţionale specifice (fişe UIC, norme şi normative tehnice feroviare, specificaţii tehnice de interoperabilitate) sau în documentaţia tehnică de fabricaţie, în funcţie de rezultatele evaluării stării tehnice a structurilor de rezistenţă, precum şi de constatările privind existenţa dotărilor, comisia menţionată mai sus propune menţinerea în funcţiune, în continuare, a vehiculelor feroviare, astfel:

    a) pentru o perioadă stabilită conform alin. (2), cu condiţia efectuării reparaţiei cu ridicarea de pe osii/boghiuri scadente, conform ciclului de reparaţii prevăzut în normativul anexă la Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008, a remedierii în totalitate a defectelor constatate la structurile de rezistenţă şi a eliminării neconformităţilor privind dotările prevăzute în Regulamentul de exploatare tehnică feroviară nr. 002/2001, aprobat prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.186/2001 şi în alte reglementări tehnice naţionale şi internaţionale în vigoare. Pentru vehiculele care nu sunt cuprinse în Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008, ciclul de reparaţii va fi cel stabilit de proiectantul/constructorul vehiculului feroviar şi înscris în cartea tehnică sau în instrucţiunile de exploatare, întreţinere şi reparare;

    b) prin acordarea unei noi durate normale de funcţionare, conform Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004, pentru vehiculele care au depăşit durata de serviciu, în condiţiile menţionate la lit. a), şi efectuarea modernizării în cadrul reparaţiei cu ridicarea de pe osii/boghiuri.

    (2) Vehiculele feroviare care au depăşit durata normală de funcţionare prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 pot fi menţinute în funcţiune pentru perioade de timp stabilite astfel:

    a) pentru o perioadă de timp egală cu cel mult diferenţa dintre durata de serviciu, prevăzută pentru tipul respectiv de vehicul în Ordinul ministrului transporturilor nr. 364/2008, şi durata normală de funcţionare, prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, sau cu diferenţa dintre durata de serviciu şi durata normală de funcţionare rămasă;

    b) pentru o perioadă de timp stabilită de către comisia constituită conform normelor cuprinse în anexa nr. 1, în cazul vehiculelor feroviare speciale, în funcţie de starea tehnică şi de gradul de utilizare ale vehiculului feroviar respectiv.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic