Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru
ANEXA 1 MĂSURI ŞI REGULI în domeniul transportului aerian pentru prevenirea răspândirii COVID-19 I. Măsuri şi reguli la nivelul operatorilor aerieni 1. Pasagerii sunt îndrumaţi să efectueze operaţiunile de check-in on-line. 2. Pasagerii vor fi informaţi în momentul efectuării rezervării/achiziţionării biletelor cu privire la faptul că li se poate refuza intrarea în terminalul aeroportului/îmbarcarea în cazul în care prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu noul coronavirus şi care este procedura aplicată de operatorul aerian într-o asemenea situaţie. 3. În situaţia în care operatorul decide să efectueze triajul epidemiologic al pasagerilor conform propriilor proceduri, va informa în mod corespunzător pasagerii în momentul rezervării/achiziţionării biletelor, inclusiv cu privire la procedura aplicată. Triajul va fi efectuat obligatoriu înainte de efectuarea operaţiunilor de check-in pe aeroport. 4. Operatorii aerieni asigură echipamente de protecţie pentru membrii echipajelor. 5. Piloţii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în cazul părăsirii cabinei de pilotaj, şi să îşi igienizeze mâinile, prin spălare cu apă şi săpun sau dezinfectare cu dezinfectanţi pe bază de alcool, după terminarea sarcinilor în afara cabinei de pilotaj. 6. Operatorii aerieni sunt obligaţi să doteze aeronavele cu substanţe dezinfectante şi echipamente de protecţie de rezervă. 7. Personalul navigant este obligat să îşi igienizeze mâinile, prin spălare cu apă şi săpun sau dezinfectare cu dezinfectanţi pe bază de alcool, după fiecare interacţiune cu pasagerii sau bunurile acestora. 8. Accesul în aeronavă al personalului de sol de la escală este interzis, cu excepţia celui dedicat pentru curăţenie şi dezinfecţie sau a personalului tehnic.