ART. 2 Sporul prevăzut în prezentul ordin constituie o formă de diferenţiere a salarizării în funcţie de condiţiile specifice de desfăşurare a activităţii personalului prevăzut la art. 3.
ART. 3 Prezentul ordin se aplică următoarelor categorii de personal: a) personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din unităţi sanitare, unităţi de asistenţă medico-socială şi instituţii medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum şi din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenţă socială, implicat direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19; b) cadrele militare - paramedici şi personal medical - din structurile aflate în coordonarea/coordonarea operaţională a Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19; c) personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale; d) tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, reglementate prin
Ordinul ministrului sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea
Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 4 De sporul stabilit prin prezentul ordin nu beneficiază personalul medical care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participării la acţiuni medicale împotriva COVID-19, în situaţia în care rănirea, afecţiunea fizică şi/sau psihică sau invaliditatea a survenit ca urmare a săvârşirii, cu intenţie, a unei infracţiuni pedepsite potrivit legii.
ART. 5 (1) Mărimea concretă a sporului de până la 30% pentru condiţii de pericol deosebit acordat în baza prevederilor
art. 7 alin. (1) din Legea nr. 56/2020 se determină în funcţie de condiţiile de muncă care pot produce o eventuală infecţie cu virusul SARS-CoV-2 a personalului prevăzut la art. 3 implicat direct sau indirect în executarea, conducerea sau coordonarea misiunilor şi sarcinilor de serviciu legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19. (2) La stabilirea concretă a cotelor de spor în cadrul procentelor aprobate prin prezentul ordin se au în vedere următoarele criterii: a) modul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 care pe baza dovezilor disponibile este transmis de la om la om prin contact direct definit conform metodologiei în vigoare şi prin picături Flügge;