Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 49 /2015


privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 22.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi cu norme incluse
Forma la zi fara norme incluse
Pret: 25,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (22.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Având în vedere faptul că, în prezent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) gestionează alocarea financiară a României din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM) pentru perioada de programare 2007-2013, printr-un act normativ naţional distinct - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolă, Fondul european agricol de dezvoltare rurală şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeană şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare şi gestionare a datelor necesare desfăşurării politicii comune în domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în domeniul pescuitului şi pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolă, prin preluarea riscului de creditare de către fondurile de garantare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 371/2009, cu modificările şi completările ulterioare, special adaptat particularităţilor fondurilor menţionate, care susţin o multitudine de măsuri în domeniul agricol, al dezvoltării rurale şi al pescuitului, diferenţiate între ele de elemente cu grad ridicat de specificitate, iar pentru perioada de programare 2014-2020, de asemenea, MADR asigură gestionarea fondurilor alocate României din FEADR, FEGA şi FEPAM şi întrucât este în sarcina statelor membre să adopte toate actele cu putere de lege şi administrative necesare aplicării regulamentelor europene şi protejării intereselor financiare ale acesteia, este necesară adoptarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ, elaborat de MADR, astfel încât să existe cadrul normativ naţional care să permită gestionarea şi absorbţia fondurilor europene nerambursabile, în condiţiile în care prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală s-au depus deja proiecte care se află în procedură avansată de evaluare şi fără promovarea acestui act normativ nu se pot încheia contractele de finanţare.

    Neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este de natură să întârzie punerea în aplicare a programelor, încheierea contractelor de finanţare şi implicit absorbţia fondurilor europene nerambursabile, ducând la pierderi de cca 1 mld. euro şi în final compromiterea programelor de dezvoltare rurală şi pescuit şi afaceri maritime pe anul 2015, cu repercusiuni foarte grave pe întreaga perioadă de programare. De asemenea, neadoptarea în regim de urgenţă a prevederilor cuprinse în cap. III este de natură să genereze rezilierea unor contracte de finanţare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care ar fi putut fi realizate, iar în acest caz sumele aferente finanţării acestora ar fi declarate neeligibile şi ar trebui rambursate Uniunii Europene, iar cheltuiala aferentă ar fi suportată de la bugetul de stat.

    Trebuie ţinut cont şi de faptul că pachetul legislativ european aplicabil perioadei de programare 2014-2020 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la finele anului 2013 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, iar procesul de elaborare şi de negociere a programelor cu structurile tehnice ale Comisiei Europene a presupus o analiză laborioasă şi mult timp pentru agrearea formelor finale, în condiţiile regulamentelor europene, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pentru evitarea riscului producerii de mari pierderi de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură gestionate de MADR.

    În considerarea faptului că aspectele sus-menţionate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată,

    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    CAP. I


    Dispoziţii generale

    SECŢIUNEA 1

    Definiţii

    ART. 1


    Prezenta ordonanţă de urgenţă stabileşte cadrul financiar general pentru gestionarea în lei şi euro a asistenţei financiare nerambursabile alocate României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, precum şi a prefinanţării şi cofinanţării aferente acestei asistenţe, în vederea asigurării unui management financiar eficient al fondurilor provenite din Fondul European de Garantare Agricolă, denumit în continuare FEGA, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, denumit în continuare FEADR, şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, denumit în continuare FEPAM, pentru perioada de programare 2014-2020.

    ART. 2

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic