Având în vedere faptul că în decursul ultimilor ani sistemul de plăţi şi decontări din România a cunoscut un amplu proces de reformă, modernizare, dezvoltare şi diversificare în sprijinul şi în concordanţă cu schimbările de esenţă produse în acest interval în sistemul financiar bancar românesc, proces care nu poate fi pe deplin finalizat decât prin modificarea
Legii nr. 59/1934 asupra cecului, cu modificările ulterioare, astfel încât cecul să poată fi procesat prin mijloace electronice, şi având în vedere caracterul de urgenţă susţinut de următoarele considerente: - la nivelul sistemului bancar au fost deja angajate fonduri de investiţii în contractarea de echipamente şi aplicaţii informatice pentru adoptarea soluţiei de procesare identificate de Banca Mondială, prin Programul de convergenţă, şi fiecare zi de întârziere înseamnă costuri şi riscuri suplimentare pentru membrii sistemului; - instituţiile de credit şi utilizatorii au nevoie de timp de pregătire pentru noul mod de procesare preconizat, după intrarea în vigoare a cadrului legislativ modificat, data dorită şi agreată de sistemul bancar pentru intrarea în funcţiune a noului sistem (1 aprilie 2008) fiind în acest moment imposibil de atins. Din momentul asigurării cadrului legal este necesară o perioadă de tranziţie de la modul de procesare actual, manual, la modul de lucru bazat pe transmiterea de imagini, estimată la cel puţin 4 luni; - Proiectul privind impactul pozitiv asupra modernizării instrumentelor de plată, demarat de Banca Mondială, prin Programul de convergenţă, împreună cu comunitatea bancară din România, Banca Naţională a României, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, este în întârziere şi trebuie să poată fi finalizat, riscând, în caz de nefinalizare, consecinţe negative asupra relaţiei cu Banca Mondială; - soluţia de decontare automată este conformă cu tendinţa europeană în domeniul plăţilor, iniţiativa de modernizare fiind considerată de Banca Centrală Europeană ca fiind "salutară", în temeiul prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
ART. I Legea nr. 59/1934 asupra cecului, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 100 din 1 mai 1934, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Art. 11. - Orice semnătură a unui cec trebuie să cuprindă: a) în clar, numele şi prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entităţii care se obligă; b) semnătura olografă a persoanei fizice, respectiv a reprezentanţilor legali sau a împuterniciţilor persoanelor juridice care se obligă ori a reprezentanţilor sau a împuterniciţilor altor categorii de entităţi care utilizează astfel de instrumente."