Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 30 /2017


pentru modificarea şi completarea art. 8 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 22.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (22.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC     Situaţia extraordinară prevăzută la art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată
, se motivează ca urmare a numărului mare de petiţii şi de memorii transmise la mai multe instituţii, inclusiv petiţii on-line, formulate atât de chiriaşii locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, cât şi de reprezentanţii autorităţilor publice locale, care administrează locuinţele, prin care se solicită reducerea cuantumului chiriei locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, având în vedere că beneficiarii Programului "Construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii" au venituri reduse şi se află în imposibilitatea de a-şi achita cheltuielile generate de închirierea locuinţelor, fiind expuşi riscului să fie evacuaţi din locuinţe, devenind astfel necesară reglementarea în regim de urgenţă a unor măsuri care să conducă la reducerea cuantumului chiriei pentru această categorie de locuinţe.

     Modificarea actului normativ pe calea ordonanţei de urgenţă se justifică prin necesitatea adaptării chiriei locuinţelor pentru tineri la realităţile sociale şi economice din fiecare localitate, prin reducerea cuantumului chiriei raportat la venituri, tipul locuinţei şi rangul localităţii, ţinând cont de necesitatea asigurării accesului la locuire al tuturor cetăţenilor, care reprezintă o precondiţie pentru exercitarea unor drepturi fundamentale de care trebuie să beneficieze orice persoană, prin aspectele şi implicaţiile de ordin social şi economic, soluţionarea problemelor legate de locuire constituind permanent un obiectiv important în Programul de guvernare, pe termen scurt, mediu şi lung.

     De asemenea, prin adoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă se are în vederea susţinerea segmentului de populaţie constituit de tinerii aflaţi la începutul carierei profesionale, cărora sursele de venit nu le permit achiziţia unei locuinţe în proprietate sau închirierea unei locuinţe decente în condiţiile pieţei.

     Amânarea adoptării unor măsuri imediate ar avea consecinţe negative în ceea ce priveşte susţinerea prin politici publice şi măsuri guvernamentale adecvate a locuirii pentru tinerii ale căror surse de venit sunt reduse, însă, soluţionându-se situaţia locuirii se are în vedere inclusiv stimularea acestor tineri să profeseze pe teritoriul României, limitând astfel migraţia specialiştilor către alte ţări.

     Mai mult decât atât, neadoptarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ conduce la renunţarea chiriaşilor la contractele de închiriere sau chiar la evacuarea acestora din locuinţele deţinute cu chirie, creându-se un dezechilibru la nivelul domeniului locuirii tinerilor care au venituri reduse şi nu îşi permit închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei sau achiziţionarea locuinţei deţinute cu chirie sau a altei locuinţe de pe piaţa imobiliară.

     De asemenea, abandonarea locuinţelor de către chiriaşi din cauza lipsei resurselor materiale pentru achitarea cheltuielilor cu întreţinerea şi chiria locuinţelor pentru tineri destinate închirierii atrage, pe cale de consecinţă, deteriorarea locuinţelor, acestea devenind nefuncţionale datorită degradărilor apărute în timp, administratorii acestor locuinţe fiind răspunzători de paza şi conservarea imobilelor neocupate, iar toate remedierile necesare, acolo unde se constată deteriorări ca urmare a neutilizării lor, se efectuează pe cheltuiala autorităţilor care le au în administrare.

     Apreciind că intervenţia legislativă de urgenţă şi extraordinară este justificată şi de atragerea de urgenţă a unor surse de finanţare pentru construcţia de locuinţe pentru tineri,

     având în vedere cele menţionate mai sus, se impune modificarea actului normativ pe calea ordonanţei de urgenţă şi adoptarea acesteia cu celeritate.

     În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată
,     Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.    ART. I

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic