Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 14 /2008


pentru acordarea unui ajutor suplimentar familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse, care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinţei


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În anul 2001 Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, în prezent Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, a început reforma sistemului de preţuri şi tarife în sectorul gazelor naturale, în contextul liberalizării pieţei interne, eliminării subvenţiilor încrucişate dintre diverse categorii de consumatori, cu scopul implementării unui nou sistem care să reflecte costurile efective ale furnizării gazelor şi stimularea investiţiilor din sector.

    În anul 2007, autoritatea de reglementare în domeniu a estimat creşteri ale preţului gazelor naturale, astfel: creşterea cu 25% a tarifului de distribuţie, cu 25% a tarifului de transport şi cu 15% a tarifului de înmagazinare; pentru anul 2008, a estimat o creştere cu 5% a preţului de valorificare a producţiei interne, rezultând o creştere finală de 14,6% la nivelul anului 2008.

    Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.197/2007 privind corectarea limitelor de venituri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi a nivelurilor acestuia în perioada sezonului rece noiembrie 2007-martie 2008, ajutorul pentru încălzirea cu gaze naturale a fost majorat cu 10,7%, creştere care nu acoperă creşterea de 14,6% a preţului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

    În baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare, au fost instituite măsuri de protecţie socială a categoriilor defavorizate prin acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, în scopul degrevării bugetelor de familie de efortul plăţii cheltuielilor crescute, în această perioadă, de întreţinere a locuinţei.

    Având în vedere majorarea preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, se impune adoptarea unor măsuri de urgenţă prin acordarea în perioada februarie-martie 2008 şi noiembrie-decembrie 2008 a unor ajutoare suplimentare populaţiei cu venituri reduse, care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinţei.

    Aceste elemente constituie situaţii extraordinare şi vizează interesul public.

    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ART. 1

    (1) Se constituie Fondul social pentru acordarea unui ajutor suplimentar familiilor şi persoanelor singure care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinţei şi sunt beneficiare ale ajutorului pentru încălzirea locuinţei în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Fondul social.

    (2) Sursa de constituire a Fondului social este sponsorizarea ce va fi acordată de producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale, care contribuie benevol la constituirea acestui fond, în conformitate cu art. 4 alin. (1) din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2

    (1) Pe bază de protocol încheiat între Guvern şi producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale care doresc să contribuie la fond, Fondul social se colectează şi se distribuie în cursul anului 2008, exclusiv cu această destinaţie.

    (2) Sumele cu care vor sponsoriza şi vor contribui la Fondul social producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale sunt, de regulă, sume obţinute din majorarea de preţ la gazele naturale în cursul anului 2008.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic