Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 87 /2019


privind prorogarea termenului prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006 pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.01.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.01.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006
 pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 61/2007
, cu modificările ulterioare, a fost aprobat mecanismul de susţinere financiară a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în realizarea proiectelor de investiţii cuprinse în programele multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.

    Scopul programelor multianuale prioritare este îmbunătăţirea infrastructurii de mediu în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru cap. 22 „Protecţia mediului înconjurător“.

    Fondurile necesare pentru finanţarea programelor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 61/2007
, cu modificările ulterioare, se asigură din credite interne, credite externe, instrumente structurale, bugetul de stat şi bugetele locale, prin bugetul unităţilor administrativ-teritoriale sau al autorităţilor centrale beneficiare ale programelor.

    Cofinanţarea proiectelor de investiţii cuprinse în programele multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor se asigură de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul autorităţii publice centrale implicate.

    Conform art. 3 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 61/2007
, cu modificările ulterioare, „Cuantumul finanţării de la bugetul de stat, pe proiecte de investiţii şi pe unităţi administrativ-teritoriale, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale pentru mediu şi schimbări climatice, respectiv la propunerea autorităţii publice centrale pentru dezvoltare regională şi administraţie publică, pe baza proiectelor prezentate de autorităţile administraţiei publice locale“.

    Alocările de fonduri de la bugetul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului către bugetele locale se vor face pe bază de convenţii încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale.

    Convenţiile vor detalia modul de finanţare, de implementare a programelor şi categoriile de cheltuieli eligibile din cadrul acestora.

    Prin prelungirea perioadei de derulare se realizează toate obiectivele din cadrul programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor, asigurându-se astfel gospodărirea durabilă a resurselor de apă, satisfacerea cerinţelor de apă necesare activităţilor socioeconomice, protecţia împotriva inundaţiilor, asigurarea veghii hidrologice.

    Programele multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor se bazează pe obiectivele şi priorităţile politicilor de mediu şi de dezvoltare a infrastructurii ale Uniunii Europene, reflectând atât obligaţiile internaţionale ale României, cât şi interesele specifice naţionale.

    Obiectivul global al programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor îl constituie protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă în România, precum şi dezvoltarea regională echilibrată a teritoriului, urmărindu-se astfel conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu, reducerea decalajului existent între Uniunea Europeană şi România cu privire la infrastructura de mediu atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

    Urgenţa adoptării prezentei măsuri legislative este dată de riscul realizării unor investiţii aflate în prag de finalizare, însă nefuncţionale, datorate imposibilităţii continuării finanţării prin intermediul programelor prioritare de mediu, bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare neputând asigura fondurile necesare finalizării acestor investiţii.

    Nefinalizarea integrală a lucrărilor aferente proiectelor şi neîndeplinirea obiectivelor-ţintă, conform legislaţiei în vigoare în domeniul deşeurilor, parte asumată de România în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, conduc la riscul de intrare în procedura de infringement, cu efecte negative asupra bugetului de stat.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.