Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 35 /2016


privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 30.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (30.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Realizarea cadastrului în România, prin înregistrarea sistematică a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării, constituie o prioritate a Guvernului României, accelerarea implementării Programului naţional de cadastru şi carte funciară şi asigurarea punerii în aplicare a obiectivelor acestuia fiind vitale pentru dezvoltarea economică.

    Programul naţional de cadastru şi carte funciară este obligatoriu să fie implementat în perioada 2015-2023, iar România va beneficia în perioada 2015-2020 de importante alocări financiare de la Uniunea Europeană, fapt ce impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru derularea fondurilor destinate finanţării politicii agricole comune şi pentru a asigura o capacitate ridicată de absorbţie a acestor fonduri.

    Accelerarea înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin proceduri simplificate de înregistrare sistematică, precum şi creşterea numărului imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară constituie obiective asumate de statul român, în considerarea principiului constituţional de a garanta proprietatea.

    Obiectivele referitoare la asigurarea înregistrării accelerate a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară au fost asumate de statul român prin numeroase angajamente internaţionale, motiv pentru care sunt necesare luarea de măsuri urgente pentru punerea în aplicare a acestui obiectiv şi eliminarea oricăror impedimente identificate în accelerarea ritmului de înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, în interesul public al cetăţenilor şi statului român în ceea ce priveşte înscrierea dreptului de proprietate, cadastrul şi cartea funciară fiind definite de Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările ulterioare, ca "un sistem unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economică şi juridică, de importanţă naţională, a tuturor imobilelor de pe întregul teritoriu ţării".

    Importanţa naţională strategică a sistemului integrat de cadastru şi carte funciară este recunoscută prin Memorandumul tehnic de înţelegere dintre Uniunea Europeană şi România din 5 noiembrie 2013, ratificat prin Legea nr. 31/2014.

    Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară este unică autoritate în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare şi beneficiază, conform legii, de regim de finanţare mixtă, în scopul utilizării veniturilor proprii pentru finanţarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară, al cărui obiectiv constă în înregistrarea gratuită a imobilelor de la nivelul întregii ţări în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

    Măsurile de accelerare a înregistrării sistematice este obligatoriu să fie luate cu maximă celeritate pentru a se realiza cu prioritate înregistrarea imobilelor situate în extravilan, pentru ca România să beneficieze de alocările financiare de la Uniunea Europeană, fapt ce impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru derularea fondurilor destinate finanţării politicii agricole comune şi pentru a asigura o capacitate ridicată de absorbţie a acestor fonduri.

    Neadoptarea ordonanţei de urgenţă ar conduce la disfuncţionalităţi în procesul de accesare a formelor de sprijin financiar şi la implementarea schemelor de plăţi în agricultură, în sectoarele vegetal şi zootehnic, în conformitate cu mecanismele prevăzute de legislaţia Uniunii Europene, respectiv regulamentele Parlamentului European şi ale Consiliului, obligatoriu de respectat, şi la neaccesarea în condiţii optime a celor circa 10,85 miliarde euro alocate României pentru perioada 2015-2020, în cadrul pilonului I al politicii agricole comune, cu impact deosebit de grav asupra sectorului agricol al României.

    De asemenea, adoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă are rolul de a asigura, ca urmare a intabulării terenurilor agricole din sectoarele cadastrale extravilane, implementarea noilor scheme de plăţi, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    Implementarea Programului naţional în termenul stabilit de Hotărârea Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 are rolul de a pune în aplicare principiile constituţionale referitoare la apărarea proprietăţii publice şi private de către statul român, asigurând înscrierea domeniului public şi privat al acestuia şi având rolul de a stabili o bază reală de impozitare a imobilelor.

    În cadrul negocierilor Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), aferent celui de-al doilea împrumut pentru dezvoltare de politici (DPL 2), a fost impusă condiţionalitatea adoptării unei noi legi în domeniul cadastrului şi cărţii funciare, cu raţionamentul că "Adoptarea noii legi este justificată de faptul că aceasta va reflecta cele mai bune practici europene privind guvernanţa corporativă şi va prevede servicii de cadastru profesionale, complete şi orientate către clienţi.", ceea ce impune în prealabil necesitatea reconfirmării caracterului instituţional unitar al activităţii de cadastru şi publicitate imobiliară din punctul de vedere al normelor referitoare la personal şi la reglementările aplicabile desfăşurării activităţii.

    În Acordul de parteneriat nr. 2014RO16M8PA001.1.2, semnat de România cu Comisia Europeană în luna august 2014, a fost inclus Obiectivul tematic nr. 11, având ca obiect Creşterea capacităţii instituţionale a autorităţilor publice şi a părţilor interesate şi o administraţie publică eficientă, iar printre nevoile de dezvoltare menţionate în cadrul obiectivului tematic sunt prevăzute îmbunătăţirea serviciilor de înregistrare a terenurilor din mediul rural, integrarea datelor existente şi extinderea sistemului de înregistrare sistematică a proprietăţilor în zonele rurale ale României, fiind stabilită ca prioritate de finanţare: Dezvoltarea unui sistem naţional de cadastru pentru a oferi certitudine asupra titlului de proprietate, promovarea reformei funciare şi consolidarea efectivă a terenurilor, în sprijinul obiectivelor de dezvoltare ale României.

    Este obligatorie promovarea urgentă de măsuri legislative şi operaţionale necesare asigurării obiectivelor de a oferi certitudine asupra titlului de proprietate, de a promova reforma funciară, de a consolida terenurile, în sprijinul obiectivelor de dezvoltare ale României.

    În considerarea tuturor acestor angajamente internaţionale, coroborată cu analiza practicilor europene, precum şi pentru îndeplinirea obiectivului constituţional ca statul să asigure cetăţenilor certitudinea dreptului de proprietate, în cazul proprietăţii private, precum şi ocrotirea şi inalienabilitatea domeniului public al statului s-a impus identificarea urgentă de soluţii legislative de accelerare a înregistrării imobilelor din extravilan în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin:

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.