Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 34 /2016


pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.10.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.10.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Având în vedere faptul că prevederile Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu au fost actualizate după intrarea în vigoarea a Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările ulterioare, precum şi faptul că sistemul de finanţare a serviciilor de îngrijire pe termen lung a persoanelor vârstnice dependente, inclusiv a căminelor pentru persoane vârstnice nu mai este funcţional - constatându-se bariere legislative/disfuncţionalităţi în încasarea contribuţiei persoanelor vârstnice/susţinătorilor legali ai acestora, potrivit obligaţiilor prevăzute de Codul civil, în accesarea fondurilor de la bugetul de stat pentru suplimentarea celor prevăzute în bugetele locale pentru aceste servicii, autorităţile administraţiei publice locale în subordinea cărora funcţionează serviciile sociale pentru persoanele vârstnice dependente se confruntă cu dificultăţi financiare.

    Deşi proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este inclus în Programul legislativ al Guvernului României pentru anul 2016, neadoptarea acestui act normativ în regim de urgenţă ar putea conduce la pierderea licenţelor de funcţionare pentru căminele pentru persoane vârstnice care nu mai pot îndeplini standardele minime de calitate şi, implicit, la deteriorarea condiţiilor de viaţă ale persoanelor vârstnice rezidente în aceste centre.

    Convergenţa disfuncţionalităţilor menţionate cu factorii economici şi demografici defavorabili, din comunităţile în care rata sărăciei este crescută, iar oferta de servicii sociale a furnizorilor privaţi este insuficientă sau inexistentă, constituie o situaţie care necesită intervenţie de urgenţă.

    Întrucât aceste împrejurări vizează interesul public şi constituie elementele unei situaţii extraordinare, ce nu suferă amânare,

    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ART. I


    Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 6 martie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "(2) Serviciile prevăzute la art. 8 lit. a) şi b) se asigură fără plata contribuţiei persoanelor vârstnice care, evaluate potrivit grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, nu au venituri."

    2. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "Art. 10. - Persoanele vârstnice care se încadrează în grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, îndreptăţite să beneficieze de serviciile prevăzute la art. 8 lit. a) şi b) şi care realizează venituri, beneficiază de servicii cu plata unei contribuţii, în funcţie de tipul de servicii acordate şi de venitul persoanei, fără a se depăşi costul acestora calculat pentru perioada respectivă. Tipurile de servicii şi costul acestora se stabilesc de autorităţile administraţiei publice locale, cu respectarea prevederilor legii."

    3. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "Art. 12. - (1) Organizarea serviciilor prevăzute la art. 8 lit. a) şi b) revine autorităţilor administraţiei publice locale, prin serviciile publice de asistenţă socială direct sau în baza convenţiilor de parteneriat şi a contractelor de servicii sociale încheiate cu alţi furnizori publici sau privaţi de servicii sociale care deţin licenţă de funcţionare pentru servicii de îngrijire la domiciliu.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.