Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 127 /2020


pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A.


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Apariţia pandemiei COVID-19 a determinat implementarea unor măsuri fără precedent la nivel global care au generat efecte semnificative în plan economic. În acest context, la nivel guvernamental s-a constatat necesitatea de a adopta cu rapiditate măsuri de răspuns care să permită revenirea economiilor naţionale la nivelul de activitate necesar pentru menţinerea locurilor de muncă şi creşterea capacităţii de ieşire rapidă din criza economică.

    La nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a reglementat un cadru temporar care să permită statelor membre să implementeze măsuri cu componentă de ajutor de stat prin care companiile aflate în dificultate să poată fi susţinute atunci când se confruntă cu efectele pandemiei, în special cu lipsa lichidităţilor şi a garanţiilor necesare pentru accesarea finanţărilor puse la dispoziţie de mediul financiar bancar.

    Guvernul României a implementat într-o primă fază programul IMM Invest destinat sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, iar pe măsură ce incertitudinea generată de criza sanitară se accentuează a fost identificată necesitatea extinderii măsurilor de suport către companiile mari şi sectorul IMM cu cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei în anul 2019, astfel încât impactul fondurilor statului să fie multiplicat de o manieră semnificativă în economia reală.

    Programul de finanţare şi garantare destinat companiilor mari şi IMM urilor cu cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei la nivelul anului 2019 este complementar IMM Invest şi va permite susţinerea prin intermediul noilor instrumente a aproximativ 600 de companii mari, cu o cifră de afaceri cumulată ce depăşeşte 580 de miliarde de lei şi care angajează aproape peste 1.700.000 de salariaţi. De asemenea, noile produse vor fi accesibile şi unui număr de aproape 6.700 IMM-uri medii şi mari, un segment important al economiei, ale căror nevoi pot depăşi în anumite situaţii limitele aferente programului IMM Invest, care cumulează o cifră de afaceri de peste 360 de miliarde de lei şi având un număr de angajaţi care depăşeşte 900.000 de persoane.

    Pentru combaterea efectelor negative care influenţează situaţia economică a companiilor mari şi a sectorului IMM cu cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei în anul 2019 şi întrucât elementele mai sus prezentate vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată,

    luând în considerare cele menţionate, se impune o acţiune decisivă şi urgentă pentru sprijinirea pe perioada în care se manifestă efectele COVID-19 a companiilor mari şi IMM-urilor mari, care realizează partea principală a PIB-ului României şi care acţionează ca vectori de angrenare a IMM-urilor în activităţi pentru redresarea economică a ţării.

    Având în vedere necesitatea adoptării în regim de urgenţă a unor măsuri care să permită companiilor mari şi IMM-urilor mari exportatoare să-şi menţină prezenţa şi competitivitatea pe piaţa unică europeană şi pe pieţele internaţionale,

    având în vedere necesitatea extinderii la nivelul întregului mediu de afaceri a măsurilor de protecţie financiară şi asigurare a lichidităţii, în concordanţă cu Cadrul temporar al Uniunii Europene, prin măsuri de sprijin similare celor dezvoltate la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene,

    având în vedere necesitatea remedierii urgente a unor disfuncţionalităţi ale pieţei în ceea ce priveşte finanţarea imediată şi în condiţii accesibile a companiilor şi IMM-urilor mari,

    pentru crearea unui cadru legislativ coerent prin care să se asigure continuitatea implementării măsurilor adoptate de Guvern pentru contracararea efectelor economice negative ale pandemiei, inclusiv prin instrumente financiare de tipul finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor derulate de EximBank, în vederea maximizării efectelor acestor măsuri la nivelul potenţialilor beneficiari,

    pentru parcurgerea fără întârziere a etapelor concrete, de implementare a măsurilor de sprijin cu componentă de ajutor de stat, şi susţinerea coerenţei demersului naţional în concordanţă cu acţiunile instituţiilor financiare naţionale cu rol de promovare din statele membre ale Uniunii Europene, este necesară asigurarea certitudinii juridice şi crearea temeiului legal pentru ca EximBank să poată direcţiona fondurile existente şi noile alocări bugetare pentru instrumentele financiare destinate companiilor afectate de pandemia COVID-19.

    Pentru a pune efectiv în practică măsurile de ajutor de stat destinate companiilor mari şi IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei în anul 2019 autorizate deja de Comisia Europeană, în cadrul termenului-limită de implementare până la data de 31 decembrie 2020, este necesară crearea cadrului funcţional şi operaţional de desfăşurare de către EximBank a acestei activităţi care au fost transpuse în cadrul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000
 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A.

    Pentru asigurarea certitudinii juridice privind separarea organizaţională şi funcţională a activităţii desfăşurate de EximBank în nume şi cont propriu de activitatea promoţională desfăşurată în numele şi în contul statului în vederea implementării măsurilor de sprijin şi de ajutor de stat autorizate în temeiul reglementărilor Uniunii Europene,

    în cazul neadoptării ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000
 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. vor exista consecinţe negative atât în ceea ce priveşte imposibilitatea implementării deciziei Comisiei Europene de autorizare a schemelor de ajutor de stat notificate de EximBank având ca beneficiari companii mari şi IMM-uri cu cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei în anul 2019, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de export, precum şi în ceea ce priveşte blocarea accesului la finanţare a acestei categorii de operatori economici ca sursă de lichiditate necesară pentru continuarea activităţii şi participarea acestora ca forţă motrice la dezvoltarea şi relansarea economică a României.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.