Inapoi la Cautare

NORMĂ din /2008


pentru transporturile de persoane


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    ART. 3

    Conducătorilor auto, mecanicilor de locomotivă, echipajelor navelor şi aeronavelor, controlorilor de trafic li se asigură condiţii igienice de repaus şi odihnă.

    ART. 4

    Prelucrarea sanitară a spaţiilor publice în transporturi se face respectându-se următoarele:

    a) controlul calităţii eficienţei activităţii de igienizare şi dezinfecţie a vagoanelor de clasă, de dormit, de metrou, a aeronavelor, navelor/bacurilor/feriboturilor, a autobuzelor/autoturismelor/troleibuzelor şi a tramvaielor se realizează prin prelevarea de teste de salubritate. Se prelevă două probe de pe suprafeţele de toaletă şi 3 probe din compartimente sau cuşete (zone care vin în contact direct cu mâinile călătorilor). Aceste probe se recoltează din zonele de potenţială poluare, după ce s-au efectuat curăţenia şi dezinfecţia. Indicatorii sanitari şi valorile acceptate propuse pentru controlul condiţiilor de igienă sunt: NTG-37°C < 5000 UFC/100 cmp pentru pereţi şi pentru colacul toaletelor şi mai puţin de 2000 pentru clanţe şi pentru rezemătoare de cap. Enterobacteriile şi B. Proteus trebuie să fie absente. Depăşirea valorilor stabilite pentru indicatorii menţionaţi denotă ineficienţa activităţii de igienizare şi dezinfecţie;

    b) controlul calităţii prelucrării sanitare a spaţiilor de odihnă pentru personalul menţionat la art. 2 şi pentru sălile de utilitate publică din domeniul transporturilor se realizează prin prelevarea de probe privind contaminarea suprafeţelor şi aeromicroflorei. Evaluarea încărcăturii bacteriologice a suprafeţelor se realizează prin prelevarea de probe. Probele se recoltează semestrial, după efectuarea curăţeniei şi a deznifecţiei. Rezultatele vor fi exprimate în UFC/100 cmp de suprafaţă. Indicatorii utilizaţi pentru evaluarea salubrităţii suprafeţelor din aceste spaţii sunt: număr total de germeni la 37°C, număr de streptococi, număr de stafilococi, număr de coliformi. Valorile acceptate pentru aceşti indicatori sunt: NTG-37°C = 100/cmp, germenii hemolitici nu trebuie să depăşească 1% din NTG-37°C, stafilococi piogeni, streptococi â-hemolitici şi coliformi absenţi. Prezenţa stafilococilor şi coliformilor arată contaminare mare, insalubritate ridicată şi deci operaţiune de salubrizare ineficientă sau neefectuată;

    c) încărcătura microbiologică a aerului se controlează prin recoltarea de probe de aeromicrofloră. Probele se recoltează semestrial, în sezoanele extreme, în spaţii în care se consideră că s-a făcut curat. În funcţie de suprafaţa încăperii se stabilesc 2-6 puncte de recoltare prin sedimentare pe placă după expunere de 15 minute în medie. Indicatorii utilizaţi pentru evaluarea calităţii aerului sunt NTG-37°C, număr de streptococi, număr de coliformi fecali, număr de stafilococi. Valorile acceptate pentru aceşti indicatori sunt: NTG-37°C=1000UFC/mc aer, streptococi α- hemolitici = 1% din NTG, coliformi 0/mc, stafilococi fără normă (cu cât proporţia este mai mare, cu atât contaminarea este mai mare). Prezenţa stafilococului denotă o contaminare de origine umană. Depăşirea valorilor indicate denotă ineficienţa operaţiunilor de salubrizare.

    A. TRANSPORTUL ÎN COMUN URBAN ŞI PREORĂŞENESC

    ART. 5

    Operatorii economici care prestează servicii de transport în comun urban şi preorăşenesc vor lua măsuri de întreţinere zilnică a condiţiilor de igienă optime în mijloacele de transport, la capetele de linii şi în staţii.

    ART. 6

    (1) La amenajarea traseelor mijloacelor de transport în comun autorităţile în a căror administrare se află aceste trasee vor ţine seama de următoarele cerinţe privind menţinerea sănătăţii populaţiei şi a personalului:

    a) alegerea traseului se face astfel încât să nu parcurgă zone cu obiective protejate (locuinţe, parcuri, locuri de odihnă, de studiu, asistenţă medicală, îngrijirea copiilor şi bătrânilor etc.), iar dacă acest lucru este inevitabil din considerente urbanistice, se păstrează distanţele stabilite prin studii de impact între aceste trasee şi obiectivele protejate; în aceste studii se iau în considerare emisiile de poluanţi chimici şi pulberi, de zgomot şi de vibraţii;

    b) alegerea amplasamentelor staţiilor se face ţinându-se seama şi de posibilităţile unor categorii de populaţie (vârstnici, copii, bolnavi cu maladii cronice, persoane cu dizabilităţi) de a parcurge pe jos distanţa de la locuinţa lor la staţie;

    c) amenajarea traseelor se face astfel încât să se reducă la minimum impactul poluanţilor asupra sănătăţii publice (linii de tramvai insonorizate, pavimente din materiale care să nu producă zgomot şi să nu elibereze în atmosferă substanţe chimice sau pulberi periculoase, evitarea detaliilor accidentate în pavimente). La capetele de linii se amenajează spaţii de refacere pentru personal şi pentru adăpostirea conducătorilor de vehicule, care să fie prevăzute cu grupuri sanitare dotate cu toalete, chiuvete şi duşuri, asigurându-se iluminatul, ventilaţia şi încălzirea conform standardelor în vigoare. În staţii trebuie să existe coş pentru deşeuri.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic