────────── Aprobate prin
Ordinul nr. 129 din 21 noiembrie 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017.──────────
ART. 1 Prezentele norme metodologice reglementează standardele de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale.
ART. 2 (1) În exploataţiile comerciale de porcine circulaţia aerului, nivelul de pulberi, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia de gaze trebuie menţinute în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice, care nu sunt dăunătoare pentru animale. (2) În exploataţiile comerciale de porcine, intervalele de temperatură care asigură confortul termic al porcilor se evaluează în funcţie de tipul de adăpost, starea fiziologică, vârstă, greutate, viteza curenţilor de aer şi umiditatea relativă. (3) În perioadele de caniculă, respectiv la temperaturi peste 35şC sau în perioadele cu temperaturi extreme, iarna sub –15şC sau mai puţin decât această limită, trebuie asigurate măsuri de protecţie termică care să asigure menţinerea sănătăţii şi bunăstării animalelor. (4) În adăposturile pentru porcine, volumul de aer circulant trebuie să fie suficient şi adecvat vârstei porcinelor şi anotimpului (iarna/vara). (5) Microclimatul din adăpost trebuie să se încadreze în următorii parametri: a) vieri, scroafe gestante şi scrofiţe: temperatură 15-30ͦͦşC umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s; b) scroafe lactante: temperatură 15-30şC, umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s; c) purcei sugari în primele 72 de ore: temperatură 27-35şC, umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s; d) purcei sugari până la înţărcare: temperatură 24-30şC, umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s;