CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 (1) Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă funcţionarilor publici cu statut special cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, în condiţiile prevăzute de lege, pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. (2) În sensul prezentelor norme metodologice, prin activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se înţelege activitatea desfăşurată în calitate de funcţionar public cu statut special şi cadru militar în activitate.
ART. 2 Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă pe viaţă, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în număr nelimitat pentru fiecare categorie în parte, ofiţeri şi agenţi.
ART. 3 (1) Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă prin ordin al ministrului justiţiei, pe baza propunerilor formulate de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi de directorii unităţilor subordonate acesteia, pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. (2) Activităţile specifice conferirii Semnului onorific În Serviciul Patriei sunt prevăzute în anexa nr. 1.
ART. 4 (1) Documentul însoţitor al Semnului onorific În Serviciul Patriei este atestatul întocmit conform anexelor nr. 5 a-5 c - pentru ofiţeri, respectiv anexelor nr. 6 a-6 c - pentru agenţi la prezentele norme, validat prin semnătura sau parafa ministrului justiţiei. (2) Atestatul reprezintă documentul oficial prin care se atestă conferirea decoraţiilor. Până la emiterea atestatului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin structurile de resurse umane, poate elibera titularilor, pe baza ordinului de conferire, adeverinţe care să ateste conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei. (3) Atestatul pentru Semnul onorific În Serviciul Patriei are pe suprafaţa sa stema ţării şi are înscrise date privind denumirea acestui semn, numărul şi data ordinului de conferire, numele, iniţiala tatălui şi prenumele titularului, denumirea instituţiei din care acesta face parte, meritele pentru care se acordă semnul onorific - rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregătirea profesională, precum şi date privind vechimea de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale de 15 ani, 20 de ani sau 25 de ani.