Inapoi la Cautare

NORMĂ din /2005


privind autorizarea contractării sau garantării de împrumuturi de către autorităţile administraţiei publice locale


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 16.03.2005 și 29.01.2007 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 16.03.2005 și 29.01.2007 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În temeiul prevederilor art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 45/2003 privind finanţele publice locale, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 108/2004, cu modificările ulterioare, consiliile locale, consiliile judetene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pot aproba contractarea sau garantarea de împrumuturi interne ori externe, pe termen scurt, mediu şi lung, pentru realizarea de investitii publice de interes local, precum şi pentru refinantarea datoriei publice locale. În temeiul prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea datoriei publice nr. 313/2004, autorităţile administraţiei publice locale pot contracta sau garanta împrumuturi interne şi/sau externe, pe termen scurt, mediu şi lung, numai cu avizul Comisiei de Autorizare a împrumuturilor Locale, denumita în continuare comisie.

    Contractarea sau garantarea de către autorităţile administraţiei publice locale a împrumuturilor interne şi/sau externe de la bănci sau de la alte institutii de credit, precum şi prin emisiuni de titluri de valoare se face în condiţiile legii şi cu avizul comisiei.

    Potrivit definitiilor prevăzute la art. 2 pct. 3 şi 4, precum şi dispoziţiilor art. 3 alin. (3) din Legea nr. 313/2004, împrumuturile contractate direct sau garantate de autorităţile administraţiei publice locale de pe pieţele financiare fac parte din datoria publică a României, dar nu reprezinta obligaţii ale Guvernului, iar plata serviciului datoriei publice aferenta acestor împrumuturi se va efectua exclusiv din bugetele locale şi prin împrumuturi pentru refinantarea datoriei publice locale. Datoria publică locala provenind din împrumuturi contractate direct de unitatile administrativ-teritoriale, precum şi din garantiile locale emise pentru împrumuturile contractate de agentii economici şi serviciile publice coordonate de unitatile administrativ-teritoriale reprezinta o obligaţie generală care trebuie rambursata, conform acordurilor de împrumut sau de garantare încheiate, din veniturile proprii ale unităţii administrativ-teritoriale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 45/2003.

    În baza art. 57 alin. (5) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 45/2003, autorităţile administraţiei publice locale pot beneficia şi de împrumuturi externe contractate sau garantate de stat, în condiţiile legii.

    Conform art. 8 din Legea nr. 313/2004, Guvernul este autorizat sa contracteze împrumuturi de la instituţiile financiare internationale sau de la alti creditori numai prin Ministerul Finanţelor Publice, pe care să le subîmprumute fie autorităţilor administraţiei publice locale, fie agentilor economici a caror activitate este coordonata de acestea, în scopul realizării proiectelor sau programelor de importanţa prioritara pentru România, aprobate prin hotărâre a Guvernului sau prin lege de ratificare a împrumutului, după caz. În cazul în care subîmprumutat sau garant este o unitate administrativ-teritoriala, reprezentata de autoritatea administraţiei publice locale, încheierea acordului de împrumut subsidiar sau a acordului de împrumut subsidiar şi de garantie este condiţionată de avizul comisiei.

    În baza art. 10 alin. (1) din Legea nr. 313/2004, Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sa emita garantii de stat pentru împrumuturi contractate de orice autoritate a administraţiei publice locale, desemnata prin hotărâre a Guvernului, pentru care se prevede că rambursarea împrumutului garantat de stat să se faca din bugetul local, numai cu avizul comisiei, precum şi în condiţiile impuse de alte legi speciale.

    ART. 1

    Împrumuturi contractate de unităţi administrativ-teritoriale

    (1) Prin împrumuturi interne contractate de unităţi administrativ-teritoriale se înţelege:

    a) împrumuturi interne contractate direct de unitatile administrativ-teritoriale cu garantia statului;

    b) împrumuturi interne contractate direct de unitatile administrativ-teritoriale în baza garantiilor proprii;

    c) împrumuturi din disponibilitatile contului general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea golurilor temporare de casa, ca urmare a decalajului dintre veniturile şi cheltuielile bugetelor locale.

    (2) Prin împrumuturi externe contractate de unităţi administrativ-teritoriale se înţelege:

    a) împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unităţilor administrativ-teritoriale;

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.