ART. 1 Asistenţa medicală de urgenta prespitaliceasca este asigurata numai de către furnizorii de servicii medicale de urgenta prespitaliceasca şi de transport sanitar prevăzuţi în anexa nr. 3 la
Ordinul ministrului sănătăţii nr. 270/2004.
ART. 2 (1) Autorizatia de functionare a furnizorilor de servicii de asistenţa medicală de urgenta prespitaliceasca şi de transport sanitar se elibereaza de către directiile de sănătate publică judetene, respectiv a municipiului Bucureşti. (2) Autorizatia de functionare prevăzută la alin. (1) este valabila pentru o perioadă de 4 ani; după această perioadă toate serviciile de asistenţa medicală de urgenta prespitaliceasca şi de transport sanitar se reautorizeaza periodic din 4 în 4 ani. (3) Autorizatia de functionare necesita prezentarea avizelor şi autorizaţiilor individuale prevăzute la art. 6 şi menţionează explicit tipul dispeceratului, existenta substatiilor, tipul şi numărul unităţilor mobile, structura de personal şi procedurile de operare. (4) Autorizatia de functionare se afişează la loc vizibil la dispecerat şi în fiecare substatie, după caz. (5) Autorizatia initiala de functionare se retrage în situaţiile în care nu sunt intrunite condiţiile de functionare cerute de directiile de sănătate publică judetene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi în situaţiile în care nu exista toate celelalte avize cerute în dosarul de autorizare. (6) În situaţiile în care în urma verificărilor şi inspecţiilor se constata existenta unor nereguli, furnizorul este notificat de către directiile de sănătate publică judetene, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 48 de ore de la inspecţie şi i se acordă un termen de gratie de o luna pentru remedierea neregulilor constatate. (7) Dacă după perioada prevăzută la alin. (6) nu se constata remedierea neregulilor sesizate sau dacă furnizorul înregistrează un numar mai mare de doua notificari în decursul a 4 ani, autorizatia de functionare se retrage definitiv, furnizorul fiind instiintat cu privire la această măsură. (8) Unităţilor mobile care nu au autorizatie de functionare valabila sau aceasta este necorespunzatoare categoriei pentru care au fost autorizate nu li se permite sa functioneze ca ambulante şi li se interzic purtarea şi folosirea tuturor insemnelor specifice de ambulanta. (9) Autorizatia de functionare se poate retrage şi la cererea altor organe de control abilitate în acest sens, inclusiv a celor care au emis autorizatiile initiale de functionare. (10) Directiile de sănătate publică judetene, respectiv a municipiului Bucureşti, pot efectua inspecţii şi verificări privind respectarea condiţiilor cerute în dosarul de autorizare.
ART. 3 (1) Membrii echipelor de evaluare a furnizorilor de servicii de urgenta prespitaliceasca şi de transport sanitar sunt numiti de către conducerile direcţiilor de sănătate publică judetene, respectiv a municipiului Bucureşti.