CAP. 1 Creditorii ipotecari
ART. 1 (1) În sensul
Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, denumita în continuare lege, creditorii ipotecari sunt societăţile bancare autorizate, cu sediul în România, Agenţia Naţionala pentru Locuinţe, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, alte instituţii financiare abilitate prin lege. (2) Instituţiile menţionate la alin. (1) pot ceda creanţele ipotecare, dobândite în urma acordării de credite ipotecare, unor instituţii financiare autorizate sa acţioneze pe pieţele de capital, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
ART. 2 (1) Fondurile ipotecare se constituie ca fonduri închise, pe baza unui contract de societate civilă particulară sau societate comercială, printr-un număr de minimum 5 membri fondatori, persoane fizice şi/sau juridice, române şi/sau străine, cu respectarea regimului lor juridic privind capacitatea juridică. (2) Contractul de societate civilă prin care se constituie fondul ipotecar va fi publicat în Monitorul Oficial al României, prin grija societăţii de administrare, sub sancţiunea nulităţii absolute. Contractul de societate civilă intră în vigoare şi fondul este constituit la data publicării contractului în Monitorul Oficial al României. (3) Fondul ipotecar se poate constitui şi în forma societăţii comerciale pe acţiuni prin subscripţie simultană, fiind supus prevederilor
Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările ulterioare, cu derogarile stabilite prin legi speciale şi prin normele lor de aplicare. (4) Fondurile ipotecare au ca obiect exclusiv de activitate achiziţia de creanţe ipotecare şi privilegiate de la instituţiile autorizate, finanţarea, pe baza garanţiilor ipotecare, a construcţiilor imobiliare şi emiterea de titluri de valoare, în baza portofoliului de creanţe ipotecare deţinut.
ART. 3 Aporturile la capitalul social al fondurilor ipotecare vor fi numai în numerar şi se vor vărsa integral în termen de 5 zile lucrătoare bancare de la data semnării contractului de constituire a fondului ipotecar, în cont la o banca, pe numele şi la dispoziţia acestui fond.
ART. 4 (1) Capitalul social minim al fondului ipotecar este de 5.000.000 USD în echivalent lei şi trebuie menţinut pe toată durata de existenta a acestuia. (2) Reducerea capitalului social minim al fondului ipotecar, din orice cauza, sub minimul prevăzut obliga membrii acestuia sa completeze capitalul social cu noi aporturi sau sa dizolve şi sa lichideze fondul.