Inapoi la Cautare

MOŢIUNE 1 /2008


Stop degradării nivelului de trai! Stop iresponsabilităţii din sectorul energetic!


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 16.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (16.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Senatul adoptă prezenta moţiune simplă.

    După un an de la momentul aderării, România se îndepărtează tot mai mult de principiile modelului european. Accentuarea derapajelor economice şi sociale pe parcursul anului 2007 reprezintă consecinţa incoerenţei politicilor aplicate, economia românească ajungând mult mai vulnerabilă decât acum 3 ani. Putem afirma astăzi, cu mâhnire, că România a ratat startul integrării în Uniunea Europeană.

    Regimul politic de dreapta, reprezentat de tandemul Tăriceanu-Băsescu, va rămâne în istorie ca un exemplu de lipsă de performanţă în gestionarea politicilor publice. Extinderea fenomenului de corupţie fără condamnarea în instanţă a vreunui corupt, polarizarea societăţii într-o manieră străină modelului european, lipsa de eficienţă şi instabilitatea în funcţionarea instituţiilor statului, înlocuirea criteriului de competenţă cu cel al ataşamentului faţă de partide şi conducătorii acestora, accentuarea decalajelor externe şi izolarea României în plan extern reprezintă doar câteva elemente caracteristice ale evoluţiilor din societatea românească din ultimii 3 ani.

    Tabloul macroeconomic ne arată o economie al cărei ritm de creştere este în scădere, cu investiţii directe - autohtone sau străine - din ce în ce mai puţine, cu un deficit de cont curent ce a depăşit cu mult "nivelul de avarie". Corecţia severă înregistrată pe cursul de schimb spre finele anului trecut, precum şi inversarea trendului ratei inflaţiei reprezintă semnale de alarmă privind riscurile iminente la care actualii guvernanţi expun economia românească. După ratarea ţintei de inflaţie într-un mod spectaculos în anul 2007, nivelul ajungând aproape dublu faţă de cel prognozat, iată că în prima lună a noului an indicele preţurilor de consum înregistrează o creştere cu 0,86% faţă de luna decembrie a anului 2007, ceea ce, printr-o recalculare a inflaţiei pe ultimele 12 luni, ne indică un nivel de 7,26%, cu 0,69 puncte procentuale peste inflaţia înregistrată la finele anului 2007.

    Cursul de schimb s-a aşezat, pentru moment, pe un trend uşor descrescător, sugerându-ne că într-un oarecare orizont de timp ar putea să se încadreze într-o marjă stabilă. Atragem însă atenţia asupra faptului că această evoluţie se datorează exclusiv intervenţiilor specifice politicii monetare, iar efectele scontate nu pot fi durabile dacă asemenea măsuri nu sunt dublate de politici fiscal-bugetare raţionale.

    Scopul acestei moţiuni este, pe de o parte, acela de a trage un semnal de alarmă în legătură cu impactul direct pe care derapajele macroeconomice îl au asupra agravării fenomenului de sărăcie în România, prin scăderea drastică a puterii de cumpărare a persoanelor cu venituri mici şi medii, iar pe de altă parte, de a solicita Guvernului să acţioneze urgent, în sensul limitării extinderii acestui fenomen.

    În România ultimilor 3 ani, rata sărăciei a crescut de la 17,9% în 2004 (adică 3.870.000 săraci) la 18,6% în 2007 (4.010.000 săraci), un plus de 140.000 de săraci; iată una dintre performanţele guvernării de dreapta! Această guvernare s-a manifestat şi se manifestă ca o "putere fără soluţii", atunci când este vorba despre menţinerea nivelului de trai al marii majorităţi a populaţiei, dar susţine cu zel orice iniţiativă menită să redistribuie beneficiile creşterii economice exclusiv în folosul clientelei politice. Printr-o asemenea evoluţie, România se apropie mai mult de modelul de ţară din America Latină decât de cel european. Nu este specific Uniunii Europene faptul că doar 300 de români deţin averi ce reprezintă 22% din produsul intern brut al ţării. Nu există o altă ţară din Europa în care raportul dintre veniturile realizate de primii 10% dintre cetăţenii cu veniturile cele mai mari şi ultimii 10% dintre cetăţenii cu veniturile cele mai mici să fie de 17/1, aşa cum se întâmplă la noi.

    În România ultimilor 3 ani, reducerea puterii de cumpărare a majorităţii populaţiei este dramatică. Dacă în perioada 2004-2007, salariul mediu brut a crescut cu 60%, iar pensia medie lunară cu 71%, preţurile au crescut mult mai spectaculos. Iată câteva exemple:

    - gaze naturale 100%;

    - pâine 80%;

    - apă, canal, salubritate 80%;

    - lapte 75%;

    - energie termică 60-100%;

    - carne 60%;

    - ulei comestibil 45%;
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic