Inapoi la Cautare

METODOLOGIE din /2018


de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 22.08.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (22.08.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

 şi înştiinţează contribuabilul despre modul în care s-a efectuat stingerea, cu cel puţin 5 zile înainte de următorul termen de plată a obligaţiilor fiscale, dacă acesta a optat pentru a fi înştiinţat.

    7.1. În situaţia în care, după efectuarea operaţiunilor de distribuire, în contul unic mai rămân sume nedistribuite, acestea se distribuie de organul fiscal central competent, în ultima zi lucrătoare a lunii, în conturile prevăzute la pct. 3.1.

    7.2. Distribuirea prevăzută la pct. 7.1 se efectuează proporţional cu ponderea veniturilor prevăzute în legile bugetare anuale pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate plătite în contul unic în totalul veniturilor bugetare care se plătesc în contul unic prevăzute în legile bugetare anuale. Ponderea se stabileşte de către Ministerul Finanţelor Publice pe baza informaţiilor privind veniturile furnizate de Direcţia de politici şi analiză macroeconomică şi se comunică de către Direcţia generală de legislaţie Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale şi contabile, anual, către Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legilor bugetare anuale.

    8.1. Distribuirea sumelor potrivit prevederilor pct. 7.2 se efectuează în ordinea vechimii plăţilor la data înregistrării de obligaţii fiscale faţă de bugetele respective, potrivit regulilor de distribuire a sumelor plătite în contul unic, în conformitate cu prevederile pct. 4 şi 5.

    8.2. Sumele distribuite potrivit pct. 7.2 se determină utilizându-se leul întreg.

    8.3. Eventualele diferenţe rămase în urma distribuirii efectuate pentru bugetele prevăzute la pct. 7.2 se înregistrează în contul de venit bugetar aferent bugetului cu ponderea cea mai mare.

    8.4. Ponderea stabilită potrivit pct. 7.2 se poate modifica anual în funcţie de ponderea veniturilor prevăzute în legile bugetare anuale pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate plătite în contul unic în totalul veniturilor bugetare care se plătesc în contul unic prevăzute în legile bugetare anuale, fără ca legile de rectificare bugetară să afecteze ponderea respectivă în cursul anului.

    8.5. În situaţia în care legile prevăzute la pct. 8.4 nu au intrat în vigoare până la data de 1 ianuarie a anului următor, până la data intrării în vigoare a acestora se utilizează cotele stabilite pentru anul precedent.

    9.1. Ori de câte ori contribuabilii înregistrează obligaţii fiscale restante de natura celor care se plătesc în contul unic, organul fiscal central competent efectuează stingerile cu sumele distribuite potrivit pct. 3.1 şi 7.1, după caz.

    9.2. În primele 5 zile după expirarea termenului de plată prevăzut de lege, organul fiscal central competent efectuează stingerile obligaţiilor fiscale de plată declarate prin declaraţia unică cu sumele existente în conturile prevăzute la pct. 3.1.

    9.3. După efectuarea stingerilor potrivit pct. 9.2, până la finele fiecărei luni, organul fiscal central competent efectuează compensarea eventualelor obligaţii fiscale de plată de natura celor de la pct. 2 şi ulterior a altor obligaţii fiscale restante cu sumele rămase nestinse în conturile prevăzute la pct. 3.1.

    10. Constatarea compensării de către organul fiscal central competent poate fi efectuată şi în mod automat, prin intermediul aplicaţiei informatice, ulterior operaţiunii de distribuire şi stingere a sumelor plătite în contul unic.

    11. Constatarea compensării se efectuează pe baza formularului „Decizie privind compensarea obligaţiilor fiscale“, care se comunică contribuabilului în termen de 7 zile de la data efectuării operaţiunii.

    12. Sumele rămase nestinse în conturile prevăzute la pct. 3.1, după data constatării de către organul fiscal central competent a eventualelor compensări efectuate potrivit pct. 10, se restituie, în condiţiile prevăzute de art. 168 din Codul de procedură fiscală.

    13. Prin excepţie de la prevederile pct. 12, în situaţia în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b)
 şi b^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.