Inapoi la Cautare

METODOLOGIE din /2013


privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licenţelor de furnizare şi a nivelului stocului de gaze naturale pentru titularul licenţei de operare a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 15.02.2013 și 16.03.2015 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 15.02.2013 și 16.03.2015 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    ART. 4

    (1) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) determină nivelul stocului minim total de gaze naturale pentru titularii licenţelor de furnizare şi pentru titularul licenţei de operare a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, stabileşte obligaţiile de constituire a stocului minim de gaze naturale ce revin fiecărui titular de licenţă din sectorul gazelor naturale şi monitorizează constituirea stocului minim de gaze naturale de către aceştia.

    (2) Stocul de gaze naturale se exprimă în MWh şi se stabileşte pentru fiecare titular al licenţei de furnizare în baza cantităţilor de gaze naturale efectiv furnizate clienţilor finali în cadrul pieţei reglementate şi/sau al pieţei concurenţiale, după caz, în anul anterior celui pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale.

    ART. 5

    La determinarea nivelului stocului minim total de gaze naturale şi a defalcării acestuia pe fiecare titular al licenţei de furnizare şi pe fiecare piaţă - reglementată, respectiv concurenţială - se iau în considerare următoarele elemente:

    a) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în faza de extracţie a ciclului de înmagazinare anterior, respectiv în perioada 1 octombrie-31 martie, defalcat pentru piaţa reglementată şi pentru piaţa concurenţială;

    b) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în faza de injecţie a ciclului de înmagazinare curent, respectiv în perioada 1 aprilie-30 septembrie, defalcat pentru piaţa reglementată şi pentru piaţa concurenţială;

    c) cantităţile de gaze naturale efectiv furnizate de către titularii licenţelor de furnizare în anul anterior celui pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale, defalcate pentru piaţa reglementată şi pentru piaţa concurenţială;

    d) cota de piaţă a fiecărui titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale, pe piaţa reglementată şi/sau pe piaţa concurenţială, după caz, în anul anterior celui pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale;

    e) capacităţile de depozitare estimate a fi disponibile la sfârşitul fazei de extracţie a ciclului de înmagazinare curent, pe baza programelor de extracţie stabilite;

    f) frecvenţa şi durata perioadelor de temperaturi scăzute.

    ART. 6

    (1) Nivelul stocului minim total de gaze naturale se stabileşte astfel încât să fie echivalent cu cel puţin 25% din consumul total de gaze naturale înregistrat în faza de extracţie a ciclului de înmagazinare anterior, respectiv în perioada 1 octombrie - 31 martie.

    (2) Stocul minim total de gaze naturale determinat conform prevederilor alin. (1) va fi defalcat pe piaţa reglementată şi pe piaţa concurenţială în funcţie de ponderea creşterii consumului de gaze naturale înregistrată pe fiecare piaţă în faza de extracţie a ciclului de înmagazinare anterior faţă de consumul înregistrat în faza de injecţie a ciclului de înmagazinare curent în creşterea totală a consumului de gaze naturale înregistrată în aceeaşi perioadă.

    (3) Stocul minim de gaze naturale corespunzător pieţei reglementate şi, respectiv, pieţei concurenţiale se determină după formula:
	

                    Q(ext R/C) - Q(inj R/C)
    S(R/C) = S(T) * ───────────────────────
                       Q(Text) - Q(Tinj)

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic