Inapoi la Cautare

METODOLOGIE din /2012


privind condiţiile şi modalitatea de stingere a obligaţiilor de plată ale unităţilor sanitare publice cu paturi înregistrate peste termenul de scadenţă mai vechi de 90 de zile şi neachitate până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 03.07.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (03.07.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    1. În sensul prezentei metodologii, obligaţiile restante la plată cuprind sumele datorate furnizorilor de medicamente, de materiale sanitare, altor furnizori de bunuri şi servicii achiziţionate de unităţile sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte, ale căror facturi au depăşit cu peste 90 de zile termenul contractual de plată la data de 29 octombrie 2012, data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012. Au prioritate la plată obligaţiile restante ale spitalelor din reţeaua regională de spitale de urgenţă, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii, interimar, nr. 1.085/2012 privind măsuri de organizare şi funcţionare a spitalelor regionale de urgenţă şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă.

    2. Sunt recunoscute ca obligaţii de plată contravaloarea produselor, bunurilor şi serviciilor care au fost procurate prin aplicarea procedurilor legale privind achiziţiile publice şi sunt evidenţiate în contabilitatea unităţilor sanitare publice cu paturi pe baza documentelor justificative, avizate şi aprobate de persoanele în drept, la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2012. Din sumele primite pentru stingerea obligaţiilor de plată restante nu se pot efectua angajamente legale noi la nivelul unităţilor sanitare cu paturi. Nu se cuprind obligaţiile de plată peste termenul de scadenţă provenite din cheltuielile de administrare şi funcţionare, respectiv bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidări, extinderi, modernizări, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare, alocate în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie din bugetele locale.

    3. Plata obligaţiilor restante ale unităţilor sanitare publice cu paturi se realizează în limita sumei de 150.000 mii lei, încheindu-se în acest sens acte adiţionale, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2012, după cum urmează:

    a) în limita serviciilor medicale efectuate în anul 2011 peste valoarea de contract, respectiv în limita serviciilor medicale efectuate în anul 2012 peste valoarea de contract până la data de 30 septembrie 2012, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contractele încheiate cu menţionarea serviciilor medicale ce urmează a fi contractate din cadrul celor efectuate peste valoarea de contract în anul 2011, respectiv în anul 2012 până la data de 30 septembrie 2012. Datele se prezintă potrivit machetei prevăzute în anexa nr. 1.1, care face parte integrantă din prezenta metodologie;

    b) pentru unităţile sanitare publice cu paturi care nu se încadrează în prevederile lit. a), pe răspunderea ordonatorului principal de credite cu privire la faptul că obligaţiile de plată sunt mai vechi de 90 de zile la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2012, reprezintă bunuri şi servicii care au fost achiziţionate prin aplicarea procedurilor legale privind achiziţiile publice, sunt evidenţiate în contabilitatea unităţilor sanitare publice cu paturi pe baza documentelor justificative şi se încadrează în bugetul aprobat pe anul 2011, respectiv pe anul 2012. Datele se prezintă potrivit machetei prevăzute în anexa nr. 1.2, care face parte integrantă din prezenta metodologie.

    4. Unităţile sanitare cu paturi care îndeplinesc condiţiile menţionate la pct. 2 şi 3 au obligaţia ca, în termen de 5 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei metodologii, să prezinte casei de asigurări de sănătate teritoriale situaţia pe furnizori a facturilor prezentate în ordine cronologică, reprezentând obligaţiile de plată restante cu termen de scadenţă mai vechi de 90 de zile, înregistrate în evidenţa contabilă şi rămase neachitate până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2012, precum şi valoarea serviciilor medicale efectuate în anul 2011 peste valoarea de contract, respectiv în limita serviciilor medicale efectuate în anul 2012 peste valoarea de contract până la data de 30 septembrie 2012. Datele se prezintă potrivit machetei prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta metodologie.

    5. Situaţiile menţionate la pct. 3 şi 4 se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2, pe răspunderea managerului, a conducătorului compartimentului financiar-contabil de la nivelul fiecărei unităţi sanitare publice cu paturi şi, după caz, a ordonatorului principal de credite, care vor semna pentru exactitatea şi realitatea datelor transmise, certificând prin semnătura acestora că produsele, bunurile şi serviciile au fost procurate prin aplicarea procedurilor legale privind achiziţiile publice şi în cadrul prevederilor bugetare aprobate şi sunt evidenţiate în contabilitatea unităţilor sanitare publice cu paturi pe baza documentelor justificative.

    6. La nivelul fiecărui judeţ, în termen de 3 zile calendaristice de la data depunerii situaţiilor de către unităţile sanitare cu paturi, o comisie mixtă constituită din directorul coordonator al direcţiei de sănătate publică şi, respectiv, preşedintele-director general al casei de asigurări de sănătate teritoriale, în calitate de preşedinţi ai comisiei, precum şi din 1-2 specialişti de la nivelul celor două instituţii va analiza:

    - dacă situaţiile menţionate la pct. 3 şi 4 transmise de fiecare unitate sanitară cu paturi au fost avizate şi certificate prin semnătură de persoanele menţionate la pct. 5, atestându-se faptul că sunt îndeplinite condiţiile în vederea efectuării plăţilor;

    - dacă spitalele publice au prezentat situaţia din care rezultă că valoarea obligaţiilor de plată se încadrează/nu se încadrează în valoarea serviciilor medicale efectuate în anul 2011 peste valoarea de contract, încheiat cu casa de asigurări de sănătate teritorială, respectiv în limita serviciilor medicale efectuate în anul 2012 peste valoarea de contract, încheiat cu casa de asigurări de sănătate, până la data de 30 septembrie 2012, în conformitate cu modelul prevăzut în anexele nr. 1.1 şi 1.2;

    - dacă unităţile sanitare cu paturi din judeţ au întocmit la termenul stabilit situaţia obligaţiilor de plată mai vechi de 90 de zile peste termenul de scadenţă, pe categorii de furnizori, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2;

    - managerul şi conducătorul compartimentului financiar-contabil al fiecărei unităţi sanitare cu paturi au semnat situaţiile mai sus menţionate, certificând realitatea şi exactitatea datelor;

    - managerul şi conducătorul compartimentului financiar-contabil, respectiv ordonatorul principal de credite au certificat pe propria răspundere că produsele, bunurile şi serviciile din situaţia prezentată au fost procurate prin aplicarea procedurilor legale privind achiziţiile publice şi în cadrul prevederilor bugetare aprobate.

    Faţă de cele de mai sus comisia stabileşte că au fost îndeplinite condiţiile pentru ca unităţilor sanitare să li se aloce fondurile aferente plăţii obligaţiilor peste termenul de scadenţă.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.