Lista apelor de îmbăiere identificate, conţinând şi punctele de monitorizare stabilite, precum şi coordonatele acestora se transmit către Institutul Naţional de Sănătate Publică până la data de 20 mai a fiecărui an. Totodată, se comunică Institutului Naţional de Sănătate Publică numărul de amatori de scăldat stabilit de către direcţia de sănătate publică ca fiind "mare" pentru zonele de îmbăiere din judeţul respectiv şi din municipiul Bucureşti.
ART. 5 Institutul Naţional de Sănătate Publică informează Ministerul Sănătăţii asupra listei apelor de îmbăiere, iar acesta o afişează pe pagina web, astfel încât să poată fi consultată de potenţialii utilizatori.
ART. 6 (1) Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti stabilesc programul calendaristic de monitorizare pentru fiecare zonă de îmbăiere pe care îl transmit către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti înainte de începerea sezonului de îmbăiere. (2) Prelevarea probelor de apă se face într-un termen de maximum 4 zile de la data specificată în programul calendaristic de monitorizare. (3) Primele probe de monitorizare se iau cu 5-15 zile înainte de începerea sezonului de îmbăiere. (4) În timpul sezonului de îmbăiere, probele de apă de îmbăiere se prelevează din fiecare punct de monitorizare la fiecare două săptămâni.
ART. 7 În condiţiile în care calitatea apei de îmbăiere a fost corespunzătoare timp de 2 ani consecutiv, probele se pot preleva cu o frecvenţă mai redusă, adică o dată pe lună, prelevându-se un număr total de minimum 4 probe/sezon de îmbăiere.
ART. 8 Numărul de probe pe durata unui sezon de îmbăiere poate fi de 3, cu intervalul dintre datele recoltării mai mic de o lună, numai în următoarele circumstanţe speciale: a) sezon de îmbăiere ce nu depăşeşte 8 săptămâni; b) zona de îmbăiere este situată într-o regiune supusă unor constrângeri geografice speciale.
ART. 9