CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 (1) Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a susţin teze cu subiect unic la disciplinele stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. (2) Media generală obţinută la tezele cu subiect unic constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în licee şi în învăţământul profesional de stat, organizat în şcoli de arte şi meserii. (3) Nota la fiecare dintre tezele cu subiect unic, care se ia în calculul mediei generale la teze, se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei 2 profesori evaluatori. (4) Media generală la tezele cu subiect unic se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la tezele cu subiect unic susţinute în clasele a VII-a şi a VIII-a. (5) Media generală la tezele cu subiect unic va fi calculată, indiferent dacă una sau mai multe dintre notele obţinute la teze sunt inferioare notei 5.
ART. 2 Admiterea elevilor în învăţământul liceal şi profesional de stat se face pe baza criteriilor stabilite de prezenta metodologie.
ART. 3 (1) Conform legii, învăţământul obligatoriu este învăţământ de zi. În mod excepţional, pentru persoanele care depăşesc cu mai mult de 2 ani vârsta corespunzătoare clasei, învăţământul se poate organiza şi în alte forme de învăţământ, pe baza metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. (2) Numărul de locuri care se alocă pentru clasa a IX-a (cumulat pentru liceu şi şcoli de arte şi meserii) la învăţământul de zi este cel puţin egal cu numărul absolvenţilor din promoţia anului 2009. (3) Absolvenţii clasei a VIII-a din promoţia 2009, indiferent de vârstă, precum şi cei din promoţiile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data de 13 septembrie 2009 inclusiv, se înscriu în învăţământul liceal sau la şcolile de arte şi meserii la cursuri de zi.