Inapoi la Cautare

METODOLOGIE din /2005


privind utilizarea repertoriului de opere cinematografice-audiovizuale de către organismele de televiziune


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC                              TABEL UNIC

    cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere cinematografice - audiovizuale: regizori-realizatori, scenarişti-adaptare-dialoguri, graficieni de animaţie, pentru radiodifuzarea operelor lor

                              BAZA LEGALĂ

    Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare: art. 7 lit. e); art. 10-12; art. 13 lit. g) şi h); art. 15; art. 25; art. 64-66; art. 69; art. 71; art. 92; art. 117; art. 121 alin. (1); art. 123 alin. (1); art. 123^2 alin. (1) lit. d); art. 130 alin. (1) lit. a), b) şi c); art. 131 alin. (1) şi (2);

    Legea nr. 77/1998 pentru aderarea României la Convenţia de la Berna: art. 11 bis (1) paragrafele 1 şi 2.

    1. Pentru utilizarea de opere cinematografice-audiovizuale în cadrul propriilor programe, organismele de televiziune sunt obligate să ceară şi să obţină, în formă scrisă, din partea organismului de gestiune colectivă a drepturilor autorilor de opere cinematografice-audiovizuale, autorizaţii-licenţe neexclusive, pe care acestea le acordă în schimbul remuneraţiilor cuvenite, conform tabelului din prezenta metodologie.

    2. Între organismele de televiziune şi organismul de gestiune colectivă se încheie contracte-cadru de acordare a autorizaţiilor-licenţe neexclusive pe termene determinate/ nedeterminate.

    3. Cererile de acordare a autorizaţiilor-licenţe neexclusive se fac înainte de utilizarea repertoriului protejat, pe bază de liste, anexe la contract, cu nominalizarea titlurilor şi a autorilor operelor cinematografice-audiovizuale.

    4. Autorizaţiile-licenţe eliberate de organismul de gestiune colectivă a drepturilor autorilor de opere cinematografice-audiovizuale acordă utilizatorilor dreptul de a radiodifuza operele aflate în repertoriul pe care acesta îl gestionează. Organismul de gestiune colectivă precizează per titlu autorizat mandatarea integrală sau parţială a drepturilor de autor la repertoriul propriu.

    5. În cazul utilizării unor opere cinematografice-audiovizuale achiziţionate de la terţe persoane juridice, aflate sub contract de cesiune a exploatării filmelor cu Centrul Naţional al Cinematografiei, administrator legal al Patrimoniului cinematografic naţional, sau cu producători privaţi, organismele de televiziune sunt obligate să precizeze raportul drepturilor de autor, în sensul că persoana fizică sau juridică contractantă nu poate dispune decât de drepturile înscrise pe genericul operei sau de drepturile cesionate legal.

    6. În cazul utilizării operelor cinematografice-audiovizuale în formate de emisiuni proprii ale organismului de televiziune, în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor de servicii de programe de televiziune prin cablu, în generice de emisiuni sau în rubrici proprii ale acestora, producătorul spoturilor, respectiv realizatorul emisiunii sau al rubricii proprii, are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi, prin organismul de gestiune colectivă sau individual, cu titlu oneros ori gratuit.

    7. Utilizatorii titulari de autorizaţii-licenţe potrivit prevederilor prezentei metodologii au obligaţia să plătească trimestrial, pentru operele radiodifuzate, o remuneraţie reprezentând drepturile patrimoniale ale autorilor menţionaţi în prezenta metodologie. Remuneraţia se calculează procentual prin raportare la totalitatea încasărilor brute trimestriale provenite din abonamente, dacă este cazul, şi pentru spaţiile publicitare sau, în cazul în care nu există venituri, din cheltuielile ocazionate de utilizare [art. 131^1 alin. (1) lit. g)], conform pct. 8 şi 9.

                     TABEL

	

────────────────────────────────────────────────────
 Anul %
────────────────────────────────────────────────────
 2005 şi următorii 2,5
────────────────────────────────────────────────────


	
    8. Baza de calcul a remuneraţiei se constituie prin scăderea din încasările prevăzute la pct. 7 a taxei pe valoarea adăugată, dacă este cazul, a taxei pentru publicitatea la băuturi alcoolice, a contribuţiei pentru fondul cinematografic naţional şi a oricăror alte taxe similare ce ar putea fi introduse ulterior.
    9. a) La suma rezultată conform pct. 8 se aplică procentul reprezentat de ponderea timpului total de emisie a operei (operelor) audiovizuale aparţinând repertoriului organismului de gestiune colectivă. La rezultatul astfel obţinut se aplică cota procentuală prevăzută în tabelul din prezenta metodologie, reprezentând remuneraţia datorată.
    b) Prin timp de emisie a operei audiovizuale se înţelege spaţiul de emisie orar, cuprinzând integralitatea operei şi inclusiv, dacă este cazul, minutajul spaţiilor publicitare difuzate intercalat în radiodifuzarea operei cinematografice-audiovizuale, de la începutul genericului de frontispiciu până la încheierea genericului final.
    10. Organismele de televiziune fără venituri, de comun acord cu organismul de gestiune colectivă, pot conveni asupra unor remuneraţii forfetare.
    11. Organismele de televiziune au obligaţia să pună la dispoziţie organismului de gestiune colectivă a drepturilor autorilor de opere cinematografice-audiovizuale liste cuprinzând toate operele radiodifuzate în cadrul serviciilor de programe proprii (play-list), cu menţionarea datelor şi orelor de programare. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismul de gestiune colectivă, cuvenite titularilor de drepturi.
    12. Plata remuneraţiilor prevăzute la pct. 9, datorate de organismele de televiziune, se efectuează trimestrial. Termenul limită de plată este ziua a 25-a din prima lună a trimestrului următor celui pentru care se efectuează plata. Postul de televiziune comunică în acest interval de timp calculul sumelor datorate pe baza căruia organismul de gestiune colectivă emite factură.
    13. Pentru întârzieri la plată utilizatorii datorează penalităţi echivalente nivelului dobânzii de referinţă stabilit de Banca Naţională a României, aferente sumelor neachitate la termen.
    14. Organismul de gestiune colectivă care a acordat autorizaţiile-licenţă poate cere audit extern pentru verificarea raportărilor timpilor de radiodifuzare şi a remuneraţiilor efectuate de utilizatori. Societatea de audit va fi agreată de părţi.
    15. Organismele de televiziune care au restanţe faţă de organismul de gestiune colectivă, în baza Hotărârii Guvernului nr. 144/2003 sunt obligate să onoreze remuneraţiile restante în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei metodologii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    16. Prezenta metodologie, tabelul şi cifrele stabilite intră în vigoare la 3 zile de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi vor putea fi renegociate numai după 3 ani de la data publicării, cu excepţia cazului în care dispoziţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 285/2004, avute în vedere la elaborarea prezentei metodologii, sunt modificate înainte de împlinirea acestui termen.
    17. Până la publicarea noilor metodologii, rămân valabile vechile metodologii, precum şi contractele deja încheiate pentru anul 2005.
       Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie
            şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români
                  din Audiovizual (DACIN-SARA),
                          Mircea Mureşan,
                          director general
              Societatea Română de Televiziune (SRTV),
                          Valentin Nicolau,
                     preşedinte-director general
       Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA),
                           George Chiriţă,
                          director executiv
                           _______________

1  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.