CAP. 1 Obiectul metodologiei
ART. 1 Stabilirea categoriilor de importanţa a lucrărilor hidrotehnice reprezintă o obligaţie legală a deţinătorilor/ administratorilor, cu orice titlu, indiferent de proiectant, în temeiul prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, şi are consecinţe directe asupra nivelului de calitate impus acestora în conformitate cu
Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, precum şi asupra delimitării obligaţiilor care revin persoanelor juridice şi fizice.
ART. 2 Încadrarea în categorii de importanţa a lucrărilor hidrotehnice, realizată în conformitate cu prezenta metodologie, este utilizata în mod expres pentru: a) stabilirea tipului de urmărire - specială sau curenta care trebuie aplicată unui anumit tip de lucrare; b) stabilirea listei cuprinzând lucrările hidrotehnice care intra sub incidenţa reglementărilor privind sistemul de urmărire a siguranţei, inclusiv a competentelor de autorizare şi control, în conformitate cu ordinele emise de ministrul lucrărilor publice şi amenajării teritoriului şi de ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediului, în baza avizului Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor şi a Altor Lucrări Hidrotehnice, organism consultativ care funcţionează pe lângă Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului; c) ierarhizarea lucrărilor hidrotehnice, în vederea stabilirii programului de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a acestora.
CAP. 2 Principii generale
ART. 3 (1) Prezenta metodologie are în vedere o cuantificare a componentelor riscului şi a riscului final al barajelor, în vederea încadrării acestora în categoriile de importanţa A, B, C şi D, utilizând un sistem de criterii, indici şi notari. (2) Criteriul de stabilire a categoriei de importanţa a barajelor îl constituie riscul determinat prin relaţia: