România, ca stat parte la Acordul dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor, încheiat la Bruxelles la 19 iunie 1995 şi ratificat prin
Legea nr. 23/1996, denumit în continuare acord, considera ca în aceasta calitate urmează să aplice prevederile Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, adoptat la Londra la 19 iunie 1951, denumit în continuare NATO-SOFA, ca şi cum ar fi parte la NATO-SOFA, cu excepţiile prevăzute în acord. Având în vedere necesitatea şi importanţa constituirii cadrului juridic pentru reglementarea statutului forţelor statelor părţi la NATO-SOFA sau la acord, atunci când astfel de forte sunt trimise şi primite, pe baza unor înţelegeri separate, pe teritoriul României, Parlamentul României adopta prezenta lege.
CAP. 1 Dispoziţii generale
ART. 1 În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel: 1. forta înseamnă personalul care aparţine trupelor de uscat, de marina şi de aviatie ale uneia dintre părţile contractante la NATO-SOFA sau la acord, aflate pe teritoriul României pentru îndeplinirea unor misiuni oficiale, cu excepţia cazurilor în care se convine în mod expres ca anumite persoane, unităţi sau formaţiuni să fie altfel considerate; 2. componenta civilă înseamnă personalul civil care însoţeşte personalul militar al unei părţi contractante la NATO-SOFA sau la acord, pe teritoriul României, fiind angajat al forţelor armate ale acestei părţi contractante; în această categorie nu intra persoanele fără cetăţenie, cetăţenii unui alt stat care nu este parte la NATO-SOFA sau la acord, precum şi cetăţenii români sau rezidenţi permanenţi în România; 3. membru de familie înseamnă soţul/sotia unui membru al forţei sau al componentei civile ori copiii aflaţi în întreţinerea acestuia/acesteia; 4. stat trimiţător înseamnă partea contractantă la NATO-SOFA sau la acord, căreia îi aparţine forta sau componenta civilă trimisa sa staţioneze ori sa tranziteze teritoriul României; 5. autorităţi militare ale statului trimiţător înseamnă acele autorităţi investite cu atribuţii de comanda şi de aplicare a legislaţiei acestui stat cu privire la membrii forţei sale sau ai componentei civile; 6. personal al statului trimiţător înseamnă membrii forţei, ai componentei civile, precum şi membrii lor de familie.
ART. 2 Forta, componenta civilă şi membrii de familie ai acestora au obligaţia să respecte legile române şi să se abţină de la orice activitate neconforma cu prevederile şi cu spiritul NATO-SOFA sau ale acordului, urmărind în special neimplicarea în orice activitate politica pe teritoriul României.