a) să aplice normele de protecţie a muncii: la construcţia şi exploatarea obiectivelor în care se desfăşoară o activitate economică, socială sau culturală; la introducerea de substanţe noi; la amplasarea utilajelor şi instalaţiilor; la reparaţia şi întreţinerea utilajelor, instalaţiilor, sculelor şi la exploatarea mijloacelor şi căilor de transport; b) sa introducă în procesul de producţie sau, după caz, sa confectioneze aparate, dispozitive, instalaţii, echipamente şi materiale de protecţie a muncii la nivelul cuceririlor ştiinţei şi tehnicii moderne. Ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti vor lua măsuri pentru generalizarea celor mai eficace dispozitive şi instalaţii de protecţie a muncii, cu avizul Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii; c) sa ia orice alte măsuri în vederea asigurării celor mai bune condiţii de muncă, prevenirii accidentelor de muncă şi imbolnavirilor profesionale.
ART. 10 Ministerele, celelalte organe centrale şi locale ale administraţiei de stat, organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti sînt obligate ca o dată cu realizarea instalaţiilor şi utilajelor, precum şi la introducerea de noi procese tehnologice, să asigure măsurile corespunzătoare de protecţie a muncii. Organizaţiile de cercetări şi proiectari sînt obligate să aplice, la elaborarea studiilor şi proiectelor, normele de protecţie a muncii. În cazul proceselor tehnologice pentru care nu exista norme republicane sau departamentale de protecţie a muncii, ministerele şi celelalte organe centrale şi locale ale administraţiei de stat, organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti, în subordinea cărora se afla organizaţiile de cercetare şi proiectare, sînt obligate sa stabilească măsurile necesare de protecţie a muncii cu avizul Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii. Consiliile tehnico-ştiinţifice şi comisiile tehnice interne sînt obligate sa verifice proiectele din punct de vedere al respectării normelor de protecţie a muncii. Comitetul de Stat al Planificarii şi Comitetul de Stat pentru Construcţii, Arhitectura şi Sistematizare vor aviza numai proiectele pentru care consiliul tehnico-ştiinţific al organizaţiei socialiste menţionează că s-au respectat normele de protecţie a muncii şi pentru care sînt asigurate mijloacele financiare şi materiale necesare realizării măsurilor de protecţie a muncii.
ART. 11 În cazul accidentelor de muncă, conducătorul procesului de muncă trebuie să înştiinţeze de îndată pe conducătorul organizaţiei socialiste de producerea accidentului. În cazul accidentelor de muncă colective, mortale şi a celor care au produs invaliditate, conducătorul organizaţiei socialiste va sesiza de îndată organele Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii, ale Procuraturii şi ale Ministerului Afacerilor Interne. Conducătorul organizaţiei socialiste şi al procesului de muncă sînt obligaţi sa ia măsurile necesare pentru a nu se modifica starea de fapt rezultată din producerea accidentului, în afară de cazurile cînd menţinerea acestei stări ar da loc la alte accidente, ar pereclita viaţa sau sănătatea accidentatilor ori securitatea organizaţiei socialiste. Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii este obligat ca prin organele sale sa înceapă de îndată cercetarea la faţa locului pentru stabilirea cauzelor accidentului, precum şi pentru prevenirea altor accidente.