a) pentru militari, sub două forme cu valoare ierarhică egală însemnul şi bareta; b) pentru civili, sub o singură formă: însemnul.
ART. 4 (1) Însemnul de pace şi de război al Medalie Virtutea Aeronautică este o piesa circulară, care are pe avers redată efigia unei tinere purtând o cască înaripată. (2) Însemnul de război al Medaliei Virtutea Aeronautică se deosebeşte de însemnul de pace al Medaliei Virtutea Aeronautică prin aplicarea între medalie şi semicunună a două spade încrucisşte cu vârfurile în sus. (3) Bareta Medaliei Virtutea Aeronautică cu însemn de război se distinge de bareta Medaliei Virtutea Aeronautică cu însemn de pace prin aplicarea pe panglica specifică a două spade încrucişate, cu vârfurile în sus.
ART. 5 Descrierea formei, dimensiunile, modul de acordare şi modelul desenat al Ordinului Virtutea Aeronautică şi Medalie Virtutea Aeronautică, pentru fiecare grad sau clasă, sunt prevăzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezenta lege.
ART. 6 (1) Ordinul Virtutea Aeronautică cu însemne de pace şi de război se poate acorda: a) ofiţerilor în activitate, în rezervă sau în retragere şi personalului civil cu pregătire superioară care lucrează în ministere cu responsabilităţi în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, aparţinând forţelor aeriene şi aviaţiei civile; b) unităţilor militare ce aparţin forţelor aeriene; c) unităţilor militare şi ofiţerilor sau personalului civil cu funcţii de răspundere, aparţinând forţelor aeriene ale statelor cu care România are relaţii de colaborare în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. (2) Medalia Virtutea Aeronautică cu însemne de pace şi de război se poate acorda: a) maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate, în rezervă sau în retragere, militarilor în termen, militarilor angajaţi şi personalului civil fără studii superioare care lucrează în ministere cu responsabilităţi în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, aparţinând forţelor aeriene şi aviaţiei civile;