Inapoi la Cautare

LEGE 105 /2012


privind detaşarea experţilor naţionali la instituţiile şi organismele Uniunii Europene


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 03.06.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi cu norme incluse
Forma la zi fara norme incluse
Pret: 25,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (03.06.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    Prezenta lege stabileşte cadrul intern necesar detaşării experţilor naţionali din România la instituţiile şi organismele Uniunii Europene.


    
ART. 2

    (1) Detaşarea experţilor naţionali se face la iniţiativa instituţiei sau organismului Uniunii Europene la care urmează a fi făcută detaşarea şi a persoanei interesate a deveni expert naţional detaşat, cu acordul angajatorului în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea persoana interesată, pentru o perioadă de timp determinată potrivit cerinţelor instituţiei sau organismului Uniunii Europene.

    (2) Pentru cadrele militare care se detaşează ca experţi militari naţionali la Secretariatul General al Consiliului în vederea încadrării la Statul Major Militar al Uniunii Europene, iniţiativa detaşării aparţine instituţiei publice din România în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

    ART. 3

    (1) Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate se detaşează la instituţiile şi organismele Uniunii Europene, în condiţiile prezentei legi, numai după încheierea misiunii sale în străinătate şi încadrarea sa la instituţia trimiţătoare.

    (2) Persoanele aflate în perioada de stagiu sau de probă, potrivit reglementărilor legale specifice categoriei de personal din care fac parte, nu pot fi detaşate ca experţi naţionali la instituţiile sau organismele Uniunii Europene.

    ART. 4
    (1) Persoanele care intenţionează să participe la un concurs pentru ocuparea unui post de expert naţional detaşat sunt obligate să solicite acordul angajatorului în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea cu privire la eventuala detaşare la o instituţie sau organism al Uniunii Europene, anterior participării la procedurile de selecţie. Solicitarea trebuie să fie însoţită de documentaţia specifică procedurii de selecţie la care acestea intenţionează să participe.

    (2) Angajatorul este obligat să răspundă solicitării prevăzute la alin. (1) în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia. În cuprinsul răspunsului, angajatorul trebuie să menţioneze în mod expres dacă este sau nu de acord cu detaşarea la instituţia sau organismul Uniunii Europene, precum şi, dacă este cazul, motivele pentru care nu este de acord cu această detaşare.
    (3) În situaţia prelungirii detaşării, expertul naţional este obligat să solicite angajatorului de la care a fost detaşat acordul cu privire la aceasta. Prevederile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.


    (4) Pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din România, acordul prevăzut la alin. (1)-(3) se solicită conducătorului autorităţii ori instituţiei publice.

    
ART. 5

    Pe întreaga durată a detaşării, angajatorul care a detaşat expertul naţional are obligaţia să aducă la cunoştinţa acestuia şi a instituţiei sau organismului Uniunii Europene la care a fost detaşat modificările situaţiilor de drept sau de fapt care stau la baza detaşării şi care privesc angajatorul.

    ART. 6

    (1) Angajatorul care urmează să detaşeze o persoană în calitate de expert naţional are obligaţia de a transmite Ministerului Afacerilor Externe, cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de începere a detaşării, o comunicare privind detaşarea. Ministerul Afacerilor Externe transmite această comunicare Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic