Inapoi la Cautare

LEGE 1 /1968


pentru modificarea unor articole din Constituţia Republicii Socialiste România


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 16.02.1968 și 13.12.1991 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 16.02.1968 și 13.12.1991 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC                               EXPUNERE DE MOTIVE

    Pentru aducerea la indeplinire a directivelor Conferintei Naţionale a Partidului Comunist Roman din 6-8 decembrie 1967, apare necesar ca dispozitiile constitutionale privind organizarea administrativa a teritoriului, organizarea şi functionarea organelor centrale ale administraţiei de stat, organizarea şi functionarea organelor locale ale puterii de stat şi ale administraţiei de stat, ca şi denumirea diferitelor organe de stat legata de unitatile administrativ-teritoriale, să fie modificate în mod corespunzător.

    În acest scop, prin alaturata lege se modifica art. 15 din Constitutie, prevazindu-se ca teritoriul Republicii Socialiste România este organizat în unităţi administrativ-teritoriale - judeţul, orasul şi comuna -, ca oraşele mai importante pot fi organizate ca municipii, iar municipiul Bucureşti, capitala Republicii Socialiste România, este organizat, din punct de vedere administrativ, pe sectoare.

    În consecinţa se modifica şi art. 94, 100 alin. 2, 102 alin. 1 şi 106 alin. 1, în care se face referire la organizarea instanţelor judecătorești şi a organelor procuraturii.

    Legea prevede modificarea art. 70 şi 73, pentru ca astfel dispozitiile constitutionale sa reflecte intarirea rolului Consiliului de Ministri, ca organ de conducere generală a activităţii executive pe intreg teritoriul tarii. Prevederile art. 78 au fost puse de acord cu cele ale art. 77, în sensul că ministrii şi conducătorii celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat raspund de activitatea organelor pe care le conduc în faţa Consiliului de Ministri.

    Sînt cuprinse, de asemenea, dispozitii destinate sa intareasca rolul consiliilor populare în conducerea vietii locale şi să asigure o aplicare consecventa a principiului conducerii colective în activitatea comitetelor executive.

    Pentru a se asigura aplicarea cit mai corespunzătoare a hotărîrilor consiliilor populare, precum şi controlul sistematic al muncii, în prima lor sesiune consiliile populare îşi vor alege comitetele executive, care vor avea un presedinte, vicepresedinti, dintre care unul va putea fi prim-vicepresedinte, şi un numar de membri stabilit prin lege.

    Durata mandatului pentru toate categoriile de consilii populare este stabilita la 4 ani. Pînă în prezent, durata mandatului sfaturilor populare comunale era de 2 ani. Majorarea duratei mandatului la 4 ani este necesară, intrucit sarcinile sporite ce vor reveni consiliilor populare comunale reclama o activitate de mai lunga durata, precum şi deprinderea în cit mai mare măsura a celor aleşi în aceste organe cu rezolvarea treburilor de stat şi obstesti.

    S-a prevăzut în acelasi timp constituirea de către consiliile populare a organelor locale de specialitate ale administraţiei de stat, supuse dublei subordonari. Acestea vor functiona fie ca institutii executive, fie ca unităţi de specialitate (inspectorate, direcţii, comitete etc.) avînd sarcina de a conduce activitatea locala în diferitele ramuri şi domenii.

    Deosebit de organele locale de specialitate, de organizaţiile economice constituite pe principiul gestiunii economice proprii, de intreprinderile şi instituţiile de stat de interes local, consiliile populare organizeaza aparatul comitetului executiv, necesar desfăşurării activităţii organelor locale ale puterii şi ale administraţiei de stat.

    În sensul celor aratate mai sus se modifica art. 22, 78, 79, 80, 81 alin. 3, 83, 88, 90, 92-97 inclusiv.

    Potrivit acestor modificari, denumirea de "sfaturi populare", folosita în unele texte constitutionale, trebuie inlocuita cu aceea de "consilii populare"; totodata, în textele în care denumirea diferitelor organe de stat este legata de unitatile administrativ-teritoriale urmeaza a se insera denumirile corespunzătoare noilor unităţi.

    În acest sens, se modifica şi art. 4 alin. 1 şi 2, 25 alin. 1 şi 3, 43 pct. 6 şi 18, 63 pct. 1, 64 pct. 8, 81 alin. 1, 2 şi 4, 82, 84 alin. 1 şi 2, 85, 86 alin. 1 şi 2, 87, 89 alin. 1 şi 2, 91 alin. 1.

    Ca urmare a tuturor acestor modificari, s-a dispus republicarea Constituţiei din 21 august 1965.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic