Inapoi la Cautare

INSTRUCŢIUNI din /2008


de aplicare a prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii şi ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 574 din 21 martie 1972 care stabileşte modalităţile de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii, în domeniul prestaţiilor de şomaj


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 22.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (22.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    SECŢIUNEA 1

    Dispoziţii comune

    Totalizarea perioadelor de asigurare

    ART. 1


    (1) În aplicarea art. 67 paragrafele 1, 2, 3 şi 4 din Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71 , denumit în continuare Regulament, şi a art. 80 paragrafele 1, 2 şi 3 din Regulamentul (CEE) nr. 574/72 , denumit în continuare Regulament de aplicare, lucrătorul migrant care şi-a pierdut locul de muncă şi solicită acordarea indemnizaţiei de şomaj în România se adresează instituţiei competente în materie de şomaj din România, respectiv agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa.

    (2) În vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia de şomaj în România, agenţia teritorială atestă perioadele de asigurare prin verificarea îndeplinirii condiţiei privind stagiul minim de cotizare în sistemul asigurărilor pentru şomaj, precum şi a celorlalte condiţii prevăzute de legislaţia în materie de şomaj din România.

    (3) Dacă perioada de asigurare realizată în România nu este suficientă pentru deschiderea dreptului la indemnizaţia de şomaj, agenţia teritorială aplică principiul totalizării, valorificând şi perioadele de asigurare realizate în alt stat membru ca şi cum ar fi perioade de asigurare realizate potrivit legislaţiei în materie de şomaj din România.

    (4) În vederea stabilirii perioadei pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj, agenţia teritorială aplică principiul totalizării, valorificând şi perioadele de asigurare realizate în alt stat membru ca şi cum ar fi perioade de asigurare realizate potrivit legislaţiei în materie de şomaj din România.

    (5) Principiul totalizării perioadelor de asigurare în sistemul asigurărilor pentru şomaj realizate în România şi în alt stat membru se aplică dacă lucrătorul migrant a realizat înaintea solicitării indemnizaţiei de şomaj ultima dată perioade de asigurare în România şi în măsura în care perioadele de asigurare nu se suprapun.

    (6) În cazul în care condiţia prevăzută la alin. (5) nu este îndeplinită, iar lucrătorului în cauză nu îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 71 paragraful 1 lit. a) îi) sau lit. b) îi) din Regulament, agenţia teritorială respinge cererea pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.

    (7) În situaţia în care lucrătorului în cauză îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 71 paragraful 1 lit. a) îi) sau lit. b) îi) din Regulament, agenţia teritorială poate aplica principiul totalizării perioadelor de asigurare în sistemul asigurărilor pentru şomaj realizate în România şi în alt stat membru, în măsura în care aceste perioade de asigurare nu se suprapun, fără a exista condiţia realizării ultima dată, înaintea solicitării indemnizaţiei de şomaj, de perioade de asigurare în România.

    (8) În situaţia în care perioadele de asigurare se suprapun, precum şi în scopul totalizării perioadelor de asigurare se aplică regulile generale referitoare la totalizarea perioadelor prevăzute de Regulament şi de Regulamentul de aplicare.

    Certificarea perioadelor de asigurare

    ART. 2
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic